Публикация

Допълнителните възнаграждения в "Александровска" ще се получат през януари

По повод информацията, че лекарите в УМБАЛ „Александровска” от лятото не са получавали възнаграждения за извършените дейности по клинични пътеки и сред тях назрява недоволство, health.bg потърси за информация "от първа ръка" директора на лечебното заведение доц. Асен Златев.

Той не отрече, че има забавяне в изплащането на възнагражденията на работещите и поясни какви са причините:


По повод информацията, че лекарите в УМБАЛ „Александровска” от лятото не са получавали възнаграждения за извършените дейности по клинични пътеки и сред тях назрява недоволство, health.bg потърси за информация "от първа ръка" директора на лечебното заведение доц. Асен Златев.
Той не отрече, че има забавяне в изплащането на възнагражденията на работещите и поясни какви са причините:.




Действително от август допълнителни изравнявания не са давани поради следните причини. През юли, август и септември заработихме изключително малко финансови средства главно от касата – просто бяха, както ние ги наричаме, слаби месеци по отношение на прием на болни.

Имаше и някои ремонти в двата големи блока – първи и втори хирургичен блок – 20 дни не се приемаха болни поради подмяна на електрическата система.
Това силно намали финансовия ресурс на болницата и успявахме само да изплатим основните трудови възнаграждения, т.е. заплатите в техния пълен размер.

За сметка на това увеличихме на три пъти през тази година основните трудови възнаграждения на работещите. Това нарежда нашето лечебно заведение в първата четворка на болниците с най-високи базови възнаграждения – и за сестри, и за санитари, и за лекари.
Увеличенията през 2008 г. бяха през януари, март и септември, съгласно браншовия ни договор.

През януари 2009 г., като направим рекапитулация за последното тримесечие на тази година, ще дадем на един път изравнителните заплати.

Но за разлика от друг път, те ще бъдат строго диференцирани за онези клиники, които имат най-добрите финансови резултати, т.е. няма да бъде така, както досега. На две групи сме правили изравняванията на допълнителните възнаграждения, а не както някои погрешно ги наричат пътеки - защото пътеки вече няма. Пътеки са само приходите, които получаваме от касата.

Така че няма нищо тревожно. Беше създадено известно напрежение в средния медицински персонал. Но ние обяснихме на хората, че това, което сме си изкарали, за съжаление като търговско дружество - казвам със съжаление, защото болницата не бива да е търговско дружество - не можем да надхвърлим рамката, която сме достигнали като финансов резултат.

Реално от всички приходи, които получава лечебното заведение, 50% даваме за фонд „Работна заплата”, това, което в повечето болници не е постигнато.
Аз смятам, че ще успеем, особено сега, когато министърът ни обеща, да ни подпомогне от тези средства, които се разпределят за универитетските болници. Ако не бъдем печеливши, то няма да сме в никакъв случай с дългове. Това от своч страна ще даде възможност да увеличим допълнителните възнаграждения или изравнителните заплати.

Ние поканихме и синдикатите, и ръководните кадри на медицинските сестри и санитарите, от които получихме пълно разбиране. Ако сега се дадат пари, които не са преведени, ако сега дадем това изравняване и намерим отнякъде тези средства авансово, това означава, че през януари ние няма да можем да изплатим основните възнаграждения.
Трябва да се съобразяваме и с икономическата криза, която ще даде отражение и върху нас. Не можем да изразходваме фонд „Работна заплата” така безотговорно, както на някой му се иска, създавайки изкуствено напрежение.

Средната брутна заплата на висшия медицински персонал е между 900 и 1942 лева. Това означава, че лекарите получават средно около 1000 лева за най-ниските длъжности – ординатори. Но има и специалисти, които получават 2-3 хиляди брутна средна заплата.

При професионалистите по здравни грижи, при които е възникнало напрежението, средната брутна заплата е между 540 и 974 лева.

В други болници санитарите вземат между 200 и 220 лева основна заплата. На нашите санитари средната брутна заплата е 325 лева, а най-високата - 581 лева в различните звена.

Нашето ръководството и Съветът на директорите постигна, благодарение и на подкрепата от Министерството на здравеопазването, едни от най-високите сред университетските болници базови възнаграждения.

Плаващите, допълнителните възнаграждения намаляват на базата на кобилицата, на везната, ако увеличиш основното възнаграждение.

Конкуренцията на частните болници е изключително голяма. Условията, при които се лекуват болните там, са по-добри от нашите. Сградният ни фонд е на 80 – 120 години.

Болните ни са по-малко поради тези противоречия – отлично подготвени медицински кадри, не съвсем добра леглова база. Което довежда до по-малък прием.

Трябва да се знае - колкото имаме по-добра използваемост, колкото повече създаваме условия за обгрижване на пациентите, толкова повече финанси ще получаваме от касата.



Коментари