Публикация

Психиатри в спор за транссексуалността и шопингманията

В. International Herald Tribune обобщава аргументите в разгорелия се между специалистите спор по повод нов учебник по психопатология, тъй като в него са включени нефигуриращи досега психични разстройства.

Болест ли е неудържимият стремеж към покупки? Фетишизмът психическо разстройство ли е?
Отговорите на подобни въпроси ще бъдат дадени в новия учебник и за много години напред ще влияят върху политиката на застрахователните компании, както и върху медицинските заключения за психичното здраве на конкретни хора, коментира вестникът.


В.International Herald Tribune обобщава аргументите в разгорелия се между специалистите спор по повод нов учебник по психопатология, тъй като в него са включени нефигуриращи досега психични разстройства.
Болест ли е неудържимият стремеж към покупки? Фетишизмът психическо разстройство ли е? Отговорите на подобни въпроси ще бъдат дадени в новия учебник и за много години напред ще влияят върху политиката на застрахователните компании, както и върху медицинските заключения за психичното здраве на конкретни хора, коментира вестникът.


Изданието цитира Едуард Шортер, водещ експерт по история на психиатрията, който е силно скептично настроен: ” Никой не знае причината за психиатричните заболявания и затова класификацията може да се основава на най-разнообразни фактори – политически, социални, финансови. Симптомите са като колода карти, а диагнозата зависи от подреждането им.”

Страстите са толкова нагорещени, че се наложило издателството American Psychiatric Association да поиска от авторите декларация за конфиденциалност във връзка с подготвяните материали.

Най-спорните теми са сексуалната идентичност, диагностиката на заболяванията при децата, пристрастяването към храна или към пазаруване.
Но ако например лакомията бъде призната за болест, тогава 30% от населението на планетата ще бъде причислено към имащите психично разтройство.

Вестникът пише и за разминаване в мненията на транссексуалните: едни въобще не признават своята особеност за психическо разстройство, други искат такава диагноза да фигурира в учебника, за да могат да разчитат на медицинска застраховка при операция за смяна на пола.

Учените, които работят върху новия учебник, са декларирали, че няма да получават за сътрудничество с фармацевтични фирми повече от 10 хил. долара годишно.

Коментари