Публикация

Д-р М. Янков: За да се раждат здрави деца, е важно да се следи бременността

В Деня на родилната помощ health.bg потърси д-р Методи Янков, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София”.
Попитахме го за състоянието на родилната помощ у нас, за здравето на родилките, за това какво да направят бъдещите майки, за да родят здрави деца.

"Там, където жените са наблюдавани стриктно, според описания в протокола начин, резултатите са добри.
Много жени отиват еднократно на гинеколог, виждат ги на ултразвук и смятат, че това е женската консултация. След това при раждането настъпват усложнения от неизяснени стари състояния.
Бъдещите майки трябва да потърсят в интернет форуми, да разгледат сайтовете на различните лечебни заведения, за да направят добър избор. Ще намерят информация за училища за бъдещи родители"...


В Деня на родилната помощ health.bg потърси д-р Методи Янков, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София”.
Попитахме го за състоянието на родилната помощ у нас, за здравето на родилките, за това какво да направят бъдещите майки, за да родят здрави деца.Д-р Янков, разполагат ли българските гинеколози и акушерки с условия да работят според изискванията на модерната медицина?
Приемам въпроса само като ръководител на Първа АГ болница „Св. София”, за другите нямам право да давам оценки.
Това е най-голямата акушеро-гинекологична болница. През миналата година при нас се родиха 4270 деца.
Акушер-гинеколозите и акушерките в екипа ни имат всички условия, за да работят според изискванията на съвременната медицина – апаратура, методика, медикаменти, консумативи. Може би ще прозвучи самохвално, но само ние владеем всички съвременни методи за родоразрешение – от обезболяване, през присъствието на бащата до водното раждане.

Какво е състоянието на родилките, които постъпват при вас? Полагат ли се достатъчно грижи за тях по време на бременността?
За съжаление много от родилките идват неподготвени и като изследвания, и като наблюдение, и в хигиенно отношение – нямам пред вид дали са къпани или некъпани, а биологичната микрофлора, която носят със себе си. Свидетели сме на повишаване на броя на недоносените деца и смятаме, че в голяма степен причината е във влошените условия за женска консултация в България.
При нас процентът на недоносените деца е около 11 на сто.
Не мога да коментирам ситуацията в страната, защото не разполагам с такива данни, а и статистиката силно нарушена.

Когато една жена разбере, че е бременна, какво трябва да направи, за да даде максимален шанс на детето си да се роди здраво?
От една страна, съветът ми е много прост, но от друга страна не е лесно изпълним.
В момента, в който се усъмни, че е бременна, жената трябва да се обърне към акушер-гинеколог и женска консултация. Въпросът е, че трябва да намери начин да се увери, че женската консултация, която посещава, работи по правилата, лицензирана е и изпълнява всички регламентирани задължения по време на 7- или 8-месечното наблюдение на бременността.
Там, където жените са наблюдавани стриктно, според описания в протокола начин, резултатите са добри.
Много жени отиват еднократно на гинеколог, виждат ги на ултразвук и смятат, че това е женската консултация. След това при раждането настъпват усложнения от неизяснени стари състояния.
Бъдещите майки трябва да потърсят в интернет форуми, да разгледат сайтовете на различните лечебни заведения, за да направят добър избор. Ще намерят информация за училища за бъдещи родители. При нас има такова училище.
Когато са добре информирани, те могат да направят своя избор. Не трябва да забравят, че пациентът има право на избор.

Когато една двойка очаква дете, непременно ли трябва да посещава училище за бъдещи родители? Само майката ли трябва за бъде обучавана, или и бащата?
Това е въпрос на личен избор. Ние твърдим, че посещаването на такова училище е много полезно. Училището в нашата болница съществува от 4 години. Имаме много посещения от двойки, но много от жените идват сами. жената има много жени к идват сами
При всички случаи отзивите са много добри.

Препоръчвате ли бащата да присъства на раждането?
Горещо препоръчвам това! За радост, тези раждания се увеличават ежегодно. Разбира се, присъствието на бащата е възможно там, където има условия, родилното отделение трябва да предостави съответните условия.


Коментари