Публикация

Бебето в утробата страда от хранителните навици на майката

Твърдението, че храненето на бебето в утробата може да доведе до сериозни заболявания след десетилетия, е спорно, но резултатите от нови изследвания дават още доказателства за това.

В списание “Дайъбетис кеър” беше публикувано научно откритие, според което затлъстяването при децата, поемали прекалено много захар в утробата на майка си, е два пъти по-често отколкото при децата с майки, които са се лекували от тежък диабет по време на бременността.

При друго изследване беше установено, че жени, които спазват високопротеиновата диета на Аткинс, раждат деца, извънредно податливи на стрес, който от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания.


Твърдението, че храненето на бебето в утробата може да доведе до сериозни заболявания след десетилетия, е спорно, но резултатите от нови изследвания дават още доказателства за това.

В списание “Дайъбетис кеър” беше публикувано научно откритие, според което затлъстяването при децата, поемали прекалено много захар в утробата на майка си, е два пъти по-често отколкото при децата с майки, които са се лекували от тежък диабет по време на бременността.

При друго изследване беше установено, че жени, които спазват високопротеиновата диета на Аткинс, раждат деца, извънредно податливи на стрес, който от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания.




Все повече учени твърдят, че проблемите с теглото, високото кръвно налягане се коренят в начина на хранене на майката по време на бременност.



Програмиране

Изследователите са убедени, че след началното „преплитане” на ДНК при зачеването, гените на бебето се изразяват по определен начин – включват се или се изключват, в зависимост от условията в матката. По този начин, в зависимост от наситеността с хранителни вещества, клетките може да бъдат провокирани да изключват мазнините или да ги отделят лесно за „гориво”.


Ако детето е родено с ниско тегло

При бебетата, родени с тегло под нормата, е вероятно да възникне проблем с обмяната на глюкозата, което ги прави по-податливи на преяждане и затлъстяване. През 1980 г. е установено, че голям процент от хората, родени с ниско тегло, от недохранени майки, страдат от сърдечни заболявания, инсулти, диабет.


Прехранване

Днес по-често бебетата в утробата са прехранени и то не само заради изострения апетит на бременните. Все повече жени са с наднормено тегло, когато забременяват, с което рискуват да повишат значително нивото на глюкозата в кръвта си и да получат гестационен диабет.

Когато богатата на захар кръв премине през плацентата, бебето се адаптира към сладкия вкус и може да се програмира така, че да извлича прекалено голямо количество лептин /хормона на глада/. Съществува и друг риск – прехранените клетки на плода може да станат по-нечувствителни към инсулина, който има важна роля при разграждането на глюкозата.

И двата вида хормонално програмиране може да направят детето лакомо, със склонност към преяждане, което е почти необратимо.
Всичко това може да се предотврати, ако бременните жени се въздържат от сладкиши и бял хляб и ако правят подходящи физически упражнения по половин час на ден.


Не прекалявайте с месото!

Прекаляването с протеини може също да предизвика проблеми. През март 2008 г. шотландски изследователи обявиха резултатите от проучване на 70 души, родени през 1960 г. в шотландското градче Мъдъруел. По време на бременността техните майки са били посъветвани да изяждат по половин килограм червено месо на ден, за да се предпазят от високо кръвно налягане.

Оказало се е, че при изпълнението на по-сложни задачи, като изказване пред публика или смятане наум, порасналите вече деца произвеждат голямо количество кортизол (хормона на стреса). Хората с високи нива на кортизола са склонни към хипертония и затлъстяване в коремната област, което от своя страна води до сърдечни заболявания и диабет.

Коментари