Публикация

Рискът от рак на гърдата намалява с 40-60% при подходящо хранене

Известно е, че една от девет жени развива рак на гърдата, но здравословната диета може да намали вероятността от заболяване с 40 до 60 на сто.
Това може да стане чрез редовна консумация на някои храни от растителен произход...
Специалистите съветват в менюто да присъстват зеле, спанак, карфиол, броколи, зехтин, горски плодове, домати, зелен чай...


Известно е, че една от девет жени развива рак на гърдата, но здравословната диета може да намали вероятността от заболяване с 40 до 60 на сто.

Това може да стане чрез редовна консумация на някои храни от растителен произход.

Специалистите съветват в менюто да присъстват зеле, спанак, карфиол, броколи, зехтин, горски плодове, домати, зелен чай.





Кръстовидни зеленчуци

Кръстовидните зеленчуци – зеле, спанак, карфиол и броколи, са богати на фибри и фолиева киселина, които понижават риска от появата на този вид рак с 60 процента. Препоръчва се седмично да се изяждат по 3-4 чаши такива зеленчуци.


Зехтин

Олеиновата киселина, която се съдържа в зехтина, има антиканцерогенни свойства. Тя блокира определен ген, който се открива при около 30 на сто от жените с рак на гърдата. Затова специалистите препоръчват, когато е възможно, да се използва зехтин вместо масло или маргарин.


Горски плодове

Консумирането на плодове е чудесен начин за предпазване от рак на гърдата. То намалява риска с 6 процента. Особено полезни в това отношение са горските плодове – ягоди, малини, боровинки и т.н. Те съдържат фибри, витамин С и антиоксиданти.


Домати

Доматите съдържат големи количества от мощния антиоксидант ликопен, който също намалява риска от рак на гърдата. Ликопенът в консервираните домати се абсорбира по-лесно от организма, отколкото този в пресните, затова е добре менюто да включва доматен сос.


Зелен чай

В резултат на редица проучвания учените от Американския институт за изследване на рака са стигнали до заключението, че съставките на зеления чай могат да възпрепятстват както появата, така и развитието на злокачествени тумори.
Зеленият чай съдържа големи количества флавоноиди – три пъти повече от другите видове чай. Препоръчва се да се пият по 3 чаши на ден.

Коментари