Публикация

Четиво за амбициозни родители

Ако се чудите дали не отглеждате гений вкъщи, това четиво е за вас.

Няма точни критерии за определяне на гениалността. Но няма и родител, който поне веднъж в живота си да не си е помислял, че отглежда вундеркинд.

Според статистиката на 50 млн. души се ражда по един гений. Генетиците обаче твърдят, че от 100 хил. новородени едно е надарено.

Гениите са внимателни събеседници. Те проявяват интерес към всяка нова информация и любопитството им е огромно към всичко, което се случва по света.


Няма точни критерии за определяне на гениалността. Но няма и родител, който поне веднъж в живота си да не си е помислял, че отглежда вундеркинд.

Според статистиката на 50 млн. души се ражда по един гений. Генетиците обаче твърдят, че от 100 хил. новородени едно е надарено.

Гениите са внимателни събеседници. Те проявяват интерес към всяка нова информация и любопитството им е огромно към всичко. За надарените хора е характерна толерантността към чуждото мнение.


Колкото едно дете е по-близо до определението "гениално", толкова то е по-внимателно и любвеобилно. В характера обикновено липсват три доста неприятни навика - да хленчат, да капризничат и да се оплакват.

Надарените деца са независими, способни са да се грижат за себе си и имат силно чувство за собствено достойнство. Гениите са много интересни хора, които уважават другите, но и изискват нужното уважение.

Повече от половината признати гении са имали среден или нисък успех в училище. Може би защото там не им е интересно. Айнщайн е бил смятан за посредствен ученик.

За да се изяви талантът на едно дете, то не бива да скучае в училище, но и не бива да учи на предела на възможностите си.

Геният може да види общото в частното и има изострено чувство за наистина важното. Признак за надареност е и необикновената способност да преодолява трудностите.

Надарените деца с по-голямо желание се занимават със свои си „научни” работи. Интересът им към игрите с връстниците е на заден план.

Гениалността е начин да намериш нестандартни решения и да мислиш различно от установените правила. Затова и вундеркиндите имат проблеми в общуването с другите деца. Те прекалено много говорят, постоянно поправят връстниците си и вместо хумор използват сарказъм.

Гениалните деца понякога могат да бъдат невнимателни, груби или своенравни. Те често предявяват прекалено много изисквания към околните и затова в живота често са самотни.

Специалистите предлагат един много лесен начин да разберете дали имате гений вкъщи.

Тестът е за деца от една до четиригодишна възраст. Поставете огледало пред детето и го помолете да си покаже носа. Ако покаже носа върху себе си, значи е гений. Ако го покаже в огледалото, значи геният е скрит някъде много дълбоко.


Коментари