Публикация

Храни, които изгарят мазнините и намаляват теглото по естествен път


Въпреки че са наддали няколко килограма, някои хора трудно се решават да започнат диета или да променят начина си на хранене. Все чакат да дойде по-подходящо време, а поводите да се отдадат на кулинарните изкушения сякаш нарочно ги засипват.

Учените са категорични: за да отслабне човек, не е необходимо да прибягва до драстични диети. Нужно е само да подбере такива храни, които помагат за намаляване на теглото по естествен път, и най-важно - „притъпяват” чувството за глад.



Круши

Ако искате да отслабнете, напълнете фруктиерата с круши. Това съветват учени от университета в Рио де Жанейро, чието проучване е публикувано в сп. „Нутришън”. Специалистите по хранене посочват, че ако човек изяжда по 3 круши на ден, ще намали калориите, които поема обикновено. Тъй като са богати на фибри /една круша съдържа 15% от препоръчителната дневна доза/, тези плодове засищат и предпазват от преяждане.

Съвет: Изяждайте по една круша преди ядене, за да намалите апетита си. Кората не трябва да се бели, защото в нея се съдържат повечето фибри на плода.


Грейпфрут

Според изследване на д-р Кен Фуджиока от клиниката „Скрипс” в Калифорния, ако човек изяжда по половин грейпфрут преди всяко хранене, може да отслабва по половин килограм на седмица. По думите на д-р Фуджиока, съставът на този плод регулира инсулина – хормона, който е свързан с натрупването на мазнините. „Всички храни, които понижават инсулина, помагат за отслабването и грейпфрутът е една от тях.” – категоричен е ученият.

Съвет: Плодът може да се яде на парчета и да се добавя към салати.


Бадеми

Специалисти по затлъстяването препоръчват всеки ден към здравословната диета да бъде добавена шепа бадеми. Установено е, че хора, които са яли тези ядки в продължение на 6 месеца, са загубили 18 на сто от мазнините в организма си.

Съвет: Изяждайте по 22 бадема, докато работите на бюрото си. Може да ги добавите към овесените ядки или киселото мляко.


Шоколад

Не е необходимо да се лишавате от любимия сладкиш. Черният шоколад, както и други храни с високо съдържание на антиоксиданти, може да възпрепятства акумулирането на мастни клетки в организма, което води до затлъстяване и сърдечни проблеми. Това твърдят учени от Тайван в ново изследване.

Съвет: Разтопете 14 гр. черен шоколад в микровълновата печка за 30 секунди и полейте половин бисквитка от грахам (това са само 98 калории!).


Зрял фасул

В него изобилства т.нар. устойчиво нишесте, което изгаря мазнините. Според учени от университета в Колорадо, ако човек приема зрял фасул и други храни, богати на този вид нишесте (банани, картофи, ечемик) един път дневно, ще изгори 25% повече мазнини.

Съвет: Добре е да се консумира със задушен лук и чесън, полят със зехтин.


Коментари