Публикация

Срещу камъни в бъбреците - рационално хранене, течности и движение

Факторите, причиняващи камъни в пикочоотделителната система, не са един и два.
Наследствеността определено има значение, както и начинът на живот, местоживеенето, водният прием и др.

Под начин на живот разбираме режима на хранене, физическата активност, вредните навици, нездравословното работно място – шум, повишена температура, вибрации, хронична преумора, стрес.

Това каза пред наш репортер д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология на МБАЛ „Токуда”.


Факторите, които са отговорни за камъни в пикочоотделителната система, не са един и два. Наследствеността определено има значение, както и начинът на живот, местоживеенето, водният прием и др. Под начин на живот разбираме режима на хранене, физическата активност, вредните навици, нездравословното работно място – шум, повишена температура, вибрации, хронична преумора, стрес.
Това каза пред наш репортер д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология на МБАЛ „Токуда”.


Водният прием е особено важен за профилактика на бъбречнокаменната болест, както и за превенция на образуване на нови камъни в бъбреците.
По принцип България е една от т.нар. ендемични области по отношение на бъбречнокаменната болест, т.е. процентът на заболеваемост е значително по-висок от средния за Централна Европа.
Причините са в състава на питейните води в различни региони на страната, например високото съдържание на калций във Видин, Монтана, Добрич.

Преди години лечението на това заболяване често изискваше тежка операция. Как е днес?
Факт е, че до 80-те години на миналия век хирургичната намеса беше единственото възможно радикално лечение на бъбречнокаменната болест. Навлизането на новите високи технологии в урологията позволи бъбречните камъни да бъдат отстранявани по нехирургичен начин. Основен и доказан в практиката метод е екстракорпоралната литотрипсия. Това е метод, при който механични ударни вълни, генерирани извън тялото на пациента, се фокусират в областта на пикочния камък, като по този начин разрушават неговите кристални решетки. Ситно раздробената маса се елиминира по естествения път на урината.

Какво изпитва пациентът при „разбиването” на камъка?
Екстракорпоралната литотрипсия е толкова щадяща, че не се налага използването на упойка. Това ни даде възможност да превърнем тази процедура от болнична в амбулаторна, т.е. в повечето случаи пациентът не остава в болницата след извършването й. В практиката на отделението по урология на „Токуда” използваме анестезия само при деца с бъбречнокаменна болест.

За всички типове бъбречни камъни ли може да се използва литотриптер?
При почти всички видове бъбречни камъни. Трябва да отбележим, че разрушаването на т.нар. рентгеноневидими камъни се извършва под ултразвуков контрол.

Приложима ли е процедурата при повече от един камък?
Да, приложима е, защото е максимално щадяща за бъбречната тъкан, което позволява при добра преценка разрушаването на повече от един бъбречен камък.

Какво сочи вашият опит – какъв е процентът на успешно излекувана бъбречнокаменна болест?Бъбречнокаменната болест е състояние на организма. Камъните в пикочоотделителната система са проява на отклонения във водносолевото равновесие на организма, както и на промени в обмяната. Иначе казано, отстраняването на камъка не означава окончателно излекуване. Необходима е прецизна оценка на състоянието на болния и подходящ режим.

Ако знаем, че имаме камъни, но не предприемем нищо – какви са последствията?
Много често камъните водят до „запушване” на пикочоотделителната система, задръжка на урината в кухините на бъбрека и уретера, което може да доведе до нарушаване на бъбречната функция, пикочни инфекции, а в тежки и нелекувани случаи – до загуба на бъбречна функция.

Колко често трябва да си правим профилактични изследвания на бъбреците?
При липса на семейна история за бъбречнокаменна болест обичайните профилактични прегледи са напълно достатъчни.
При наличие на наследствена обремененост или оплаквания в миналото е препоръчително редовно да посещавате специалист – уролог или нефролог.

Какъв режим на живот е максимално щадящ за бъбреците?
Приемането на големи количества вода – над 1,5 до 2 литра дневно – е доказан от практиката метод за профилактика на бъбречнокаменната болест и повлияване на усложненията й, когато я има. Освен това голямо е значението на рационалното и здравословно хранене.


Коментари