Публикация

Стресът засяга всички възрасти

Броят на хората, подложени на стрес, постоянно расте. Това е една нормална тенденция в съвременното общество.

Това заяви пред health. bg проф. Стефка Янчева, началник на Първа клиника по неврология към Университетската болница „Св. Наум” в София.

Проф. Янчева поясни, че по принцип стресът е характерен предимно за развитите индустриални страни...


Броят на хората, подложени на стрес, непрекъснато расте. Това е една нормална тенденция в съвременното общество.

Това заяви пред health.bg проф. Стефка Янчева, началник на Първа клиника по неврология към Университетската болница „Св. Наум” в София.

Проф. Янчева поясни, че по принцип стресът е характерен предимно за развитите индустриални страни. През последните двадесетина години обаче стресовите състояния се разпростират и сред населението на страните, които са в идеологически, политически и икономически преход.

По думите й, световната финансова криза и последвалите съкращения и други социални последици са предпоставка за повишаването на нивото на стрес сред българите.

„Стресът може да обхване всяка професия и всяка възраст.” – коментира доц. Янчева.

Най-предразположени са юношите в пубертета и жените в менопауза, както и работещите в сферата на медицината, журналистиката, диспечери, пожарникари, полицаи, хора, грижещи се за тежко болни.

Сред симптомите на стрес са депресията, нервността, неудовлетвореността, безсънието.

Доц. Янчева бе категорична, че ако не се контролира навреме, стресът може да причини сериозни заболявания.

Най-честите последици от нервното изтощение са сърдечно-съдови увреждания, нарушен баланс на храносмилателната система, както и отслабване на имунната защита.

В резултат на това хората боледуват от инфаркти и инсулти, гастрити, колити, язви, затлъстяване, астма. Въпреки това стресът невинаги е вреден. Той е ответна реакция на организма, насочена към мобилизация на защитните сили за справяне в критична ситуация.

Стресът се проявява най-вече при хора, живеещи в големите градове. В проучване на агенция „Скала”, проведено през 2008 г. сред софиянци на възраст между 25 до 55 години, е установено, че половината са подложени на постоянен стрес в ежедневието си. Една трета имат нарушения в съня, а половината страдат от нервност и постоянна умора. Основните източници на стрес според анкетираните са трафикът, проблемите на работното място и семейството.

У нас 13.1% от населението страда от тревожно разстройство. Във Франция този дял е 12 на сто, в Холандия - 8.8%, в Украйна - 7.1 на сто.

При всеки човек начините за преодоляване на напрежението са индивидуални.
Според проф. Стефка Янчева, най-важното е да се промени начинът на реагиране, да се идентифицира точната причина за стреса.

По думите й, хората у нас все още не осъзнават необходимостта от овладяване на стреса.
Някои се опитват да го преодолеят чрез спорт, разходки на открито, прибягват до ароматерапия и масаж.

Срещат се обаче и такива, които търсят изход, посягайки по-често към алкохола, цигарите или безконтролно взимат силни медикаменти за успокоение, което нерядко води до пристрастяване.


Коментари