Публикация

Рефлексотерапията – нестандартният метод

Рефлексотерапията се практикува от хилядолетия. Този метод на природолечение се основава на теорията, че всички органи, жлези и системи в тялото са проектирани върху зони или рефлексни точки по ходилата и ръцете.
Установено е, че ходилата реагират по-добре на натиск и са основна област, подлежаща на терапия.
Какви са точно принципите на въздействие? Възможно ли е чрез прилагането на метода да се спасим от настинки и схващания през зимата?

Отговорите са на рефлексотерапевта Людмил Бояджийски:


Рефлексотерапията се практикува от хилядолетия. Този метод на природолечение се основава на теорията, че всички органи и системи в тялото са проектирани върху зони или рефлексни точки по ходилата и ръцете.

Установено е, че ходилата реагират по-добре на натиск и са основна област, подлежаща на терапия.

Какви са точно принципите на въздействие? Възможно ли е чрез прилагането на метода да се спасим от настинки и схващания през зимата?
Отговорите са на рефлексотерапевта Людмил Бояджийски:

Това е един много древен метод, който се преоткрива днес.
Рефлексотерапията е известна още преди 5 хил. години, а за това съдим от открити изображения, които показват активните точки по стъпалата и дланите.
Този метод е въведен в съвременността в началото на ХХ в. от един американски лекар – д-р Фицджералд. Идеята е, че върху повърхността на човешкото тяло – основно стъпалата – са проектирани всички вътрешни органи и системи.
Когато се въздейства чрез масаж и натиск върху съответните активни зони, всъщност се повлиява даденият вътрешен орган.

Как се обяснява това въздействие?
Възниква нервен импулс, чрез който се повишава локалният кръвоток, обмяната на веществата и хормоналният баланс в органа, върху който въздействаме чрез масаж на неговата проектна точка в стъпалата или дланите.

По тези точки може ли да се разбере, че в даден орган има проблем, дори и човек да няма оплаквания?
При заболяване на органа неговата външна зона става болезнена и много по-чувствителна. Това е показателят.

Възможно ли е през зимата чрез рефлексотерапия или чрез класически масаж да се спасим от настинки и схващания?
Разбира се, това е един от най-безвредните и успешни методи за борба с настинките. Особено добър е ефектът, ако масажът бъде съчетан с прилагането на някакъв тип етерични масла, защото те проникват много добре в организма и освен локално, имат и известно общо благотворно въздействие.

Кои етерични масла имат такова действие?
Лично аз в последните години използвам неокс-олио. То е от серията аюрведа, 100 процента естествен и балансиран продукт с много добро въздействие, включително и за масаж при простудни заболявания.

С каква честота трябва да са масажите?
Зависи от състоянието. Един курс на лечение е 10 – 15 последователни процедури, след което за поддържане – 1 или 2 пъти седмично.


Коментари