Публикация

Стоп на кашлицата!

Кашлицата е един от най-честите симптоми, който не бива да се подценява. Тя може да бъде изява на редица заболявания.


Тя може да бъде изява на редица заболявания. За да има успех лечението на кашлицата, трябва да се открие първопричината.

Кашлицата може да бъде суха или влажна (отделя се назален секрет). Тя още се дели на остра и хронична. Острите кашлици обикновено започват внезапно и траят до три седмици. Дължат се често на вирус, простуда или инфекция на синусите. Хроничните кашлици продължават повече от три седмици.

Прекомерното кашляне може да бъде симптом на скрито заболяване.

Освен на рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища, кашлицата може да бъде симптом на:

-Алергия и астма

-Белодробни инфекции като пневмония или остър бронхит

-Хронична обструктивна белодробна болест (емфизем или хроничен бронхит)

-Други белодробни болести (бронхектазии, интерстициална белодробна болест или тумори)

-Синуит, протичащ със следназален капещ синдром

-Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

-Тютюнопушене или експозиция на тютюнев дим (пасивен пушач)

-Експозиция на различни замърсители в околната среда

-ACE инхибитори (контролират кръвното налягане)

Независимо дали кашлицата е суха или влажна, наред с другите препарати срещу заболяването, е добре да се приемат сиропи на билкова основа от рода на N-Ti-Tuss, който не съдържа алкохол или потискащи нервната система вещества.

Този сироп е уникална комбинация от седем индийски билки под формата на стандартизирани екстракти. В резултат на тази комбинация се постига оптимално взаимодействие между активните съставки на лечебните растения.

N-Ti-Tuss
втечнява жилавия секрет и улеснява отхрачването, а при суха кашлица има благоприятен ефект срещу възпалено гърло и пресипване на гласа.

Деконгестантите (препарати, облекчаващи дишането) пък помагат за подсушаване на течащия нос и следносното стичане на секрет. Но не давайте без консултация с лекар деконгестант през устата на деца под 6-годишна възраст, както и на възрастни хора с хронични сърдечни заболявания.

Използвайте изпарител или вземете топъл душ. Това повишава влажността на въздуха и облекчава сухотата в гърлото.

Пийте много течности. Те втечняват назалния секрет и помагат за по-лесно отхрачване.

Медицинските специалисти препоръчват да се внимава с лекарствата за кашлица при деца под 6-годишна възраст. Медикаментозното лечение трябва да се провежда под лекарско наблюдение.

Хроничната кашлица може да се дължи на алергия към различни инхаланти (полени, тютюн и др.). Необходимо е детайлно проучване на състоянието на горните и долните дихателни пътища, непрестанна профилактика на алергията, за да може пациентът да диша свободно без кашлица.

Превенцията се състои от няколко прости правила. Първото от тях е да не пушите или да стоите далече при наличие на пушек.

При поленова алергия стойте далече от полените - в затворени помещения с климатик. Избягвайте продължителен престой навън и вземайте душ след всяко излизане.

Ако имате целогодишна алергия, проверете възглавниците и матраците за домашен прах, използвайте въздушни пречистващи филтри, следете за влага и др. битови алергени.

Потърсете компетентен съвет от оториноларинголог. Той ще ви обясни причините, ще ви подложи на необходимите изследвания и ще ви назначи правилното лечение.

Коментари