Публикация

Зелените пространства правят хората щастливи и намаляват престъпността

Най-новите изследвания показват, че хората, които живеят в райони с много дървета, имат по-ведри взаимоотношения и се представят по-добре на тестове.

По улиците с много зеленина престъпността е по-ниска и атмосферата като цяло по-цивилизована, дори ако те са в бедни квартали, подчертават изследователите...


Нови изследвания показват, че хората, които живеят в райони с много дървета, имат по-ведри взаимоотношения и се представят по-добре на тестове.

По улиците с много зеленина престъпността е по-ниска и атмосферата като цяло по-цивилизована, дори ако те са в бедни квартали, подчертават изследователите.

Те са убедени, че парковете и зелените пространства около домовете са от основно значение за доброто физическо, психическо и социално състояние на обитателите.



Природата успокоява, помага за възстановяване на психичното равновесие и за справяне с житейските предизвикателства, твърди проф. Франсис Кюо от университета в Илинойс, ръководител на изследване върху влиянието на дърветата и парковете.

То доказва, че хората, които живеят в озеленени райони, имат по-добри взаимоотношения и постигат по-високи резултати, когато бъдат подложени на тестове.

При други изследвания е установено, че здравното състояние може да се прогнозира според площта на зелените пространства в радиус от километър и половина.
Японски учени са установили, че възрастните хора, чиито домове са близо до паркове и градини, живеят по-дълго.

Според проф. Кюо, хората с по-малък досег до природата имат относителни затруднения със съсредоточаването и познавателните функции, със справянето с житейски проблеми и с контрола над емоциите си.

Тя добавя, че връзката между престъпността и зеленината е много ясна – колкото повече дървета, толкова по-малко престъпления. Когато наоколо има зелени пространства, хората прекарват повече време извън дома и така се осигурява и естествено наблюдение на района.

Данните показват, че хората се чувстват по-сигурни на места с добре поддържани дървета и трева. Според изследване, представено на конференция на Американската асоциация за развитие на науката, наличието на дървета може да понижи престъпността със 7 на сто.

Установено е също така, че децата с нарушено внимание се държат по-добре след разходка в парка от тези, които играят в затворени пространства или на незалесени площадки.


Коментари