Публикация

Ще стане ли Варна лидер в онкологичното лечение на Балканите?

Само за година броят на тежките онкологични операции във Варна се е увеличил драстично.

Тъй като съществуващата база не отговаря на нуждите, преди дни беше направена първа копка на ново крило на Междуобластния диспансер „Д-р Марко А. Марков“.
Предвижда се да бъдат инвестирани 2.4 млн. лв.


Само за година броят на тежките онкологични операции във Варна се е увеличил драстично.

Тъй като съществуващата база не отговаря на нуждите, преди дни беше направена първа копка на ново крило на Междуобластния диспансер „Д-р Марко А. Марков“.

Кметът Кирил Йорданов, председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов и управителят на диспансера д-р Господин Игнатов си обещаха само след няколко месеца Варна да стане най-развитият център за диагностика и лечение на ракови заболявания на Балканите.

Предвижда се да бъдат инвестирани 2.4 млн. лв.



Необходимостта от разширяване на съществуващата база на варненския онкодиспансер е очевидна.
През 2008 г. са направени двойно повече тежки операции, отколкото през 2007 г. Ако преди две години техният брой е бил 301, през миналата те са 593.
През отделенията на болницата в „Аспарухово“ са преминали с 1000 души повече.
След като преди 6 месеца коремният специалист д-р Георги Кобаков пое хирургичното отделение, операциите на храносмилателната система са достигнали 439. През 2007 г. те бяха 186.
Равносметката през последните години сочи, че съществуващите две зали – по гинекология и хирургия, са крайно недостатъчни, за да поемат нарастващия брой тежки операции.


Какво следва?

В новата сграда в кв. „Аспарухово” ще бъде настанено отделението по химиотерапия и палиативни грижи със
завеждащ д-р Виолина Таскова. Блокът ще разполага с 50 легла, с което капацитетът на варненския диспансер ще нарасне на 180 места.
На втория и третия етаж ще бъдат разположени болничните стаи, всяка със собствен санитарен възел, телевизор и телефон.
Предвижда се изграждането на специална баня за тежко болните, които не могат да се обслужват сами.
На партерния етаж заедно с клиничната лаборатория ще бъде разположено отделение по образна диагностика с рентген, скенер и ехограф.
Между старата и новата сгради на диспансера ще има 12-метрова остъклена топла връзка, където ще се инсталира товарен асансьор за носилки и колички.
На първия етаж на старата сграда ще остане отделението по онкогинекология, като към него ще се обособят две допълнителни болнични стаи, а в съседство ще бъде разположена гастроентерологията.
След ремонта капацитетът на пациентските стаи ще се увеличи с около 30 легла.


Финансирането

За да се изгради новото крило, са необходима 2,4 млн. лв.
От тях 300 000 са отпуснати от общинския бюджет, останалите се осигуряват чрез кредит.
Допълнителните 50 легла в новото крило ще позволят да се поеме нарастналият брой пациенти през следващите няколко години, прогнозира д-р Игнатов.
Петнадесет от леглата ще бъдат отделени за нуждаещите се от палиативни грижи.
„Това означава, че ще разполагаме с два пъти повече места.“ – коментира д-р Таскова.
Тя посочи, че за 1 година през нейното отделение преминават около 6000 пациенти – не само от региона, но от цяла България.


Търсят се 400 хил. лв. за ремонт на стария блок

Ръководството на диспансера ще търси още 400 000 лева за основен ремонт на стария стационар в кв. „Аспарухово“.
С половината от финансирането ще бъде оборудвана трета операционна по обща хирургия, а с останалите средства ще се подменят дограмата и топлоизолацията.


Медицинска техника за още 5 млн. лв.

Председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов се ангажира през следващите няколко месеца да бъде осигурена нова медицинска апаратура за диспансера, на стойност 5 милиона лева.
Очаква се след 3-4 седмици да е готов бункерът за линейния ускорител, който местните власти договориха със здравното министерство. Той се помещава в МБАЛ „Света Анна“ не само заради подходящите условия, но и заради намиращия се в близост диагностично-консултативен блок на онкологията.


Коментари