Публикация

Не пречете на децата си да оздравеят!


Заболяванията при бебетата и децата са чести, но обикновено протичат леко. Това е част от естествения процес, подпомагащ развитието на имунната система.

Бързо преодоляваните инфекции помагат да се създаде имунитет срещу разпространените заболявания. Това е и причината много родители да си задават въпроса: необходимо ли е децата да приемат толкова много лекарства?

По оценка на Световната здравна организация, възможно е две трети от използваните от децата медикаменти да са малоценни или безполезни.


Изследване в САЩ показало, че от 6546 деца, приети в болниците, 2% са попаднали там благодарение на неблагоприятни лекарствени въздействия. Една от причините за това е неразбирането, че децата не са просто малки възрастни.
Техният организъм реагира на лекарствата по различен начин.

Например децата имат понижена скорост на обмяната на веществата, а черният им дроб и бъбреците са още в стадий на развитие. Затова и лекарствата се извеждат по-бавно от организма им. Това означава, че за най-малките дозировките трябва да бъдат по-ниски. Необходимо е да се отчита и тяхното тегло.

Ето някои типични примери за неправилно използване на лекарства при деца:

Антибактериални препарати при вирусни инфекции на горните дихателни пътища;

- лекарства за лечение на диария;

- перорални препарати против повръщане;

- антипиретици;

- седативни средства при нарушения в съня и при хиперактивни деца;

- спазмолитици при болки в корема;

- стимулатори на апетита.


Независимо от това децата често се подлагат на медикаментозно лечение, особено с препарати, отпускани без рецепта.
Друг разпространен проблем при децата от предучилищна възраст са вирусните инфекции на дихателните пътища. В повечето случаи те не се нуждаят от специално лечение, т.е. детето оздравява от само себе си. Това е особено важно за простудите, даже когато са съпроводени от висока температура.

Преди да пристъпят към медикаментозно лечение, родителите трябва да преценят дали наистина е необходимо, не може ли да бъде заменено с алтернативно, какви са страничните ефекти и т.н.

Избягвайте сами да лекувате детето си, доверявайки се на рекламите. Обърнете се към педиатър.


Коментари