Публикация

При грипна епидемия профилактиката е ключова

Понякога за неспециалистите е трудно да различат настинката от грипа. Трябва да е ясно, че двете нямат нищо общо.

Грипът е тежко системно заболяване на целия организъм. Видимата разлика е в много по-драстичното протичане на този вирус още от самото начало – с втрисане, висока температура, болки във всички стави и мускули, както и в очните ябълки. Много характерно за грипа е тежкото безсилие, което обхваща пациента и го принуждава да остане на легло...


Понякога за неспециалистите е трудно да различат настинката от грипа. Трябва да е ясно, че двете нямат нищо общо.

Грипът е тежко системно заболяване на целия организъм. Видимата разлика е в много по-драстичното протичане на този вирус още от самото начало – с втрисане, висока температура, болки във всички стави и мускули, както и в очните ябълки. Много характерно за грипа е тежкото безсилие, което обхваща пациента и го принуждава да остане на легло.

Една от най-масовите групи, предразположени към грипа, е тази на пушачите. Тяхната белодробна лигавица е предварително увредена и е прекрасна среда за вируса. Други застрашени общности са хронично болните (хората с диабет, хипертония, злокачествени заболявания), възрастните и малките деца, хората с повече социални контакти.

На първо място грипът засяга белия дроб. А когато дишането е затруднено, целият организъм страда от намаленото насищане с кислород. Нарушава се и кръвообращението, ендокринната система. Самият вирус отделя и токсични вещества, които се разпространяват в целия организъм. Те най-често засягат органи, които вече са увредени от други заболявания.

Доста често грипът засяга и сърцето – срещат се три вида възпаления – перикардит, миокардит и ендокардит. При бъбреците понякога се развиват глумерулонефрити, в мозъка – менингити и енцефалити, които са изключително сериозни състояния.

Не са редки и следгрипните пневмонии. Важното е при усложнения да се проведе адекватно лечение, за да няма трайни последици за здравето на пациента.

Дори сега в разгара на зимата, след като сезонът на ваксините отдавна отмина, има начини човек да се предпази от грипа. Това може да стане чрез социална и медикаментозна профилактика.

Човек трябва да ограничи посещенията на места, където се събират много хора, да носи маска в среда с болни, да приема повече хладки течности, да консумира разнообразна и витаминозна храна, да носи адекватно облекло, да измива често ръцете си. Медикаментозната профилактика се провежда със специфичните химиопрепарати срещу грипа, които са регистрирани в България.

Най-дълъг опит имаме с римантадин хидрохлорид. Препаратът намалява опасността от усложнения, ако човек е заболял. Може да бъде прилаган и профилактично, за да се предотврати навлизането и размножаването на грипния вирус в организма.

Профилактика се провежда по време на епидемия и особено ако в семейството вече има болен.

Лечението с химиопрепарат трябва да започне още в първите 48 часа от появата на симптомите – втрисане, температура, болки по цялото тяло. Важна е консултацията със специалист, който може да назначи най-добрата терапевтична схема.


Доц. Камен Плочев,
началник на Инфекциозната клиника във Военномедицинската академия

Коментари