Публикация

Съвети за млади майки и татковци

В книгата си „Факти за бебетата” Андрю Едесман, педиатър и баща на три деца, „хвърля ръкавица” към някои много широко разпространени практики при отглеждането на бебетата и малките деца.

Предлагаме ви със съкращения публикацията в Us News and World Report, в която са събрани основните тези на автора:


В книгата си „Факти за бебетата” Андрю Едесман, педиатър и баща на три деца, „хвърля ръкавица” към някои много широко разпространени практики при отглеждането на бебетата и малките деца.
Предлагаме ви със съкращения публикацията в Us News and World Report:



Няма научно доказана връзка между консумацията на захар и хиперактивността на децата.
При едно изследване на половината майки било казано, че децата им са пили напитки със захар, а на другата половина - че напитките били без захар. Първата група майки оценили поведението на децата си като хиперактивно, а втората – като нормално.

Дневният и нощният сън са две различни неща.
Не трябва да лишавате бебето от дневен сън, за се умори и да заспи по-лесно вечерта. По този начин само ще се измъчите и ще имате чувстното, че денят е безкраен.

Бебетата не се нуждаят от всекидневно къпане, защото това не е добре за кожата им.
През първата година бебетата трябва да се къпят 2-3 пъти в седмицата и само по изключение по-често. Баните отнемат влагата на кожата и тя може да стане суха и чувствителна.

Само температура над 40 градуса е опасна за бебетата, защото може да причини мозъчни увреждания. Температурата, която придружава болестите, обикновенно е полезна, защото това показва, че организмът реагира и се бори срещу инфекцията.

Когато раната е покрита, заздравява по-бързо и има по-малка вероятност да остави белег. Образуването на коричка върху раната заздравява процеса и увеличава риска от белег. Обикновен пластир поддържа влагата и помага на зарастването.

На децата не трябва да се дават лекарства за простуда и кашлица без рецепта до 2-годишна възраст, а според много лекари и до 6.
Вместо това използвайте солен разтвор във вид на капки или спрей за промиване на носа или подръжте детето за известно време на гореща пара в банята за втечняване на храчките и облегчаване на кашлицата.
Според едно изследване, медът облекчава кашлицата на децата над 1 година.

Морковите помагат само при недостиг на витамин А.
От такъв недостиг страдат хората с кокоша слепота и може би това е причината морковите да се свързват с по-доброто зрение. Морковите са богати на бета каротин, но и деца, които ядат много моркови, носят очила.

При кръвотечение от носа не трябва да навеждате главата назад, защото това може да предизвика задушаване или повръщане. Вместо това, дръжте главата на детето изправена или леко наклонена напред и притиснете ноздрите под издатината на хрущяла на носа.
Натискайте в продължение на 10 минути и повторете, ако е нужно. Ако и след 20 минути кръвта не спира, повикайте незабавно лекар.

Ако бебето ви не е алергично или с много чувствителна кожа, може да перете дрехите му с обикновен прах заедно с прането на семейството. Опитайте първо една дрешка, за да се уверите, че няма нежелателни реакции.

Има много причини да държите детето далече от телевизора, но основната не е тази, която е най-изтъквана.
Очите на детето не изпитват като вас напрежение от близкия фокус и се справят добре с него. Няма научни и медицински доказателства, че телевизорът излъчва лъчи, които повреждат зрението.
За децата до 2-годишна възраст е по-добре да не гледат телевизия, а да контактуват с родителите, но реалността е, че 75% от децата на тази възраст се заглеждат в телевизора.

Ако детето ви се опари, не слагайте на мястото лед или мазнина, а го подложете на студена течаща вода за около 5 минути, за да облегчите болката и подуването.

Децата могат да ходят със счупен глезен или крак, затова не се успокоявайте, че кракът е само навехнат.
Веднага заведете детето на лекар за рентгенова снимка. Признаците на счупване са хрущящ звук при падането, болка при ходене или при поставяне на тежест върху болното място, зачервяване и подуване.

При ужилване от пчела отстранете жилото възможно най-бързо с нокът или с подходящ подръчен предмет. Допълнителна отрова може да проникне в кожата 30 секунди след ужилването.

Жените, които кърмят, спокойно могат да си разрешат една бира.
Ако все пак се притеснявате, накърмете бебето непосредствено преди да изпиете бирата.

Зелените секрети от носа и кашлицата не означават непременно бактериална инфекция, за която се взимат антибиотици. Най-често това е признак за обикновена настинка или вирусна инфекция, която не се влияе от антибиотици. Повечето бебета се оправят от само себе си.
Ако болестта продължи повече от 10 дни, може да се мисли за бактериална инфекция.

Шишетата с мляко може да се затоплят в микровълнова печка.
Топлете на най-слабата степен и разклатете биберона, за да се уеднакви температурата на млякото в шишето. Проверете температурата, като капнете малко мляко върху китката си.
Не е забранено да се дава мляко направо от хладилника.

Не е страшно, ако понякога детето спи в леглото на родителите си.
Има много доводи, че така се намаляват нарушенията в съня на бебето и на родителите и се намалява рискът от внезапната смърт на бебетата, защото в леглото на родителите си те спят на гръб, а не по корем.

Коментари