Публикация

Как детето да оздравее по-бързо?

Детските настинки не са непременно признак за лошо здраве и могат да се приемат като нормален процес на изграждане на защита срещу болестите.
Не е толкова важно дали детето се разболява, а дали оздравява бързо.

Съществуват над 200 различни вируси, които причиняват настинките. Те се разпространяват чрез пряк физически контакт – например при ръкуване, или непряко - при допир с предмети, чиито повърхности са инфектирани.

Вирусите се предават и чрез кихане и кашляне. Въпреки, че е невъзможно да предпазите напълно семейството си от заболявания, има начини да пресечете болестта преди да се е развила или ако детето ви се е разболяло - да съкратите оздравителния процес.


Детските настинки не са непременно признак за лошо здраве и могат да се приемат като нормален процес на изграждане на защита срещу болестите.
Не е толкова важно дали детето се разболява, а дали оздравява бързо.

Съществуват над 200 различни вируси, които причиняват настинките. Те се разпространяват чрез пряк физически контакт – например при ръкуване, или непряко - при допир с предмети.


Вирусите се предават и чрез кихане и кашляне. Въпреки, че е невъзможно да предпазите напълно семейството си от заболявания, има начини да пресечете болестта, преди да се е развила или ако детето ви се е разболяло - да съкратите оздравителния процес:

Здравословно хранене
Здравословното хранене в детството има траен положителен ефект не само
върху развитието, но и върху имунитета срещу болестите.

Физически упражнения
30 минути на ден физическа активност със средно натоварване, като игра с топка, са достатъчни за укрепване на имунната система и здравето.

Здрав сън
Осигурете на детето си добър сън. Умореното дете е по-податливо на болести. Децата трябва да си лягат достатъчно рано, за да се събуждат без помощта на родителите си или на будилника и да имат време да се приготвят спокойно за училище.

Игра на чист въздух
Затворените, прекалено отоплени и зле проветрени помещения помагат за разпространението на вирусите.
Затова извеждайте децата на чист въздух. Студът няма значение, ако детето е облечено топло и е с шапка.

Чисти ръце
Хората, които мият често ръцете си с вода и сапун са с над 30% по-защитени от вирусни заболявания.
Трябва обаче да не се употребяват антибактериални сапуни. Първо, защото има много бактерии, които играят важна роля в нормалната човешка физиология и второ, защото бактериите мутират и стават резистентни към антибактериалните агенти.

Витамини
Витамините, минералите и билките засилват имунитета на децата. През зимата тяхното приемане е много важно. Ехинацеята е една от най-популярните билки, която стимулира имунната система. Ако детето ви е без тонус или в класа му има болни деца, може да му давате продукти с тази билка, които се продават в аптеките.

Смята се, че цинкът намалява силата на вирусните инфекции, а витамин С гони простудата от организма и засилва имунната система.

Калцият и фосфорът градят здрави кости и зъби. Тъй като около 45% от костната маса на човека се формира в детството, калцият е минерал, без който децата не могат.
Източник на калций са млечните продукти, сьомга и сардини, стриди, броколи, соя.

Напоследък някои лекари съветват родителите да ограничат количеството мляко, което дават на децата си, тъй като много деца не могат да преработят напълно млечните протеини и получават алергия, която с времето променя имунната им система и те стават по-податливи на ушни инфекции и настинки.

В млякото се съдържат хормони и антитела, които се дават на кравите и се смята, че те могат да увредят развиващата се имунна система на детето. Соевото мляко, подсилено с витамини и минерали е алтернатива на кравето мляко, както и портокаловият сок с добавка от калций, но това не е достатъчно за задоволяване на нуждите на детския организъм от калций.

Затова на децата трябва да се дава допълнително калций всеки ден.
Оптималното количество калций, което може да се приема на ден е:
На деца от 1 до 5 години – 800 мг.
На деца от 6 до 10 години - 800-1200 мг.
От 11 до 18 години – 1200-1500 мг.

Друг здравословен проблем, свързан с настинките при децата са ушните инфекции. Те предизвикват дискомфорт и неприятна болка.

Болките в ушите се причиняват от възпаление на средното ухо, което е свързано с носа и гърлото чрез евстахиевата тръба и затова инфекцията в гърлото може лесно да достигне до средното ухо, особено при малките деца.

Когато детето ви страда от болки в ушите, то трябва да почива, да се храни добре, но да избягва млечните продукти и рафинираната захар, тъй като млечните продукти понякога причиняват алергии, а захарта забавя действието на белите кръвни телца и това позволява на инфекциите да се разпространяват по-бързо.

Всяка година се предписват милиони антибиотици, много голяма част от тях при болки в ушите.Все повече педиатри обаче поставят под въпрос лечението с антибиотици в този случай.

Лекарите обикновено изчакват 2-3 дни, преди да прибягнат до антибиотик при ушна инфекция и в това време при 80 до 90% от случаите инфекцията отшумява от само себе си.

Лекарите са загрижени заради нарастването на резистентността на бактериите към антибиотиците и затова е разумно те да се избягват, защото убиват както лошите, така и полезните бактерии в детския организъм.



Коментари