Публикация

Д-р М. Гавраилова: Никога не е късно да се спрат цигарите

Марк Твен е казал: „Да откажеш цигарите не е трудно. Аз самият съм го правил поне 100 пъти”.
Тези негови думи точно описват истината за отказването от вредния навик – то никак не е лесно, защото никотинът води до зависимост така, както наркотичните вещества.

Понякога битката между човека и никотина продължава цял живот... Макар да се знае, че пушенето уврежда почти всеки орган в тялото и е водеща причина за смъртността. То не е и модерно...


 Марк Твен е казал: „Да откажеш цигарите не е трудно. Аз самият съм го правил поне 100 пъти”.
Тези негови думи точно описват истината за отказването от вредния навик – то никак не е лесно, защото никотинът води до зависимост така, както наркотичните вещества.

Понякога битката между човека и никотина продължава цял живот... Макар да се знае, че пушенето уврежда почти всеки орган в тялото и е водеща причина за смъртността. То не е и модерно...

Какви са стъпките, които трябва да предприема човек, за да спре цигарите? Кога е най-подходящо? Предлага ли се у нас безплатна помощ за отказване от вредния навик?
За митовете и истините за пушенето разказва с д-р Маша Гавраилова, началник на отдел „Опазване на общественото здраве” в Министерството на здравеопазването.



Д-р Гавраилова, ако някой реши да откаже цигарите, може ли да получи безплатна помощ от здравната ни система?
Може, но на първо място самият човек трябва да прояви характер и дори инат, за да спре цигарите. Най-бързата и достъпна помощ за отказ от пушенето е чрез нашия национален телефон 070010323. На цената на един градски разговор от цялата страна всички желаещи ще получат професионална психологическа консултация и подкрепа. Телефонът работи от 9:00 до 19:00 часа.

Какви хора се обаждат на този телефон?
От началото на годината са се обадили над 400 души, по равно мъже и жени. Средната им възраст е между 40 и 50 години.

Не е ли малко късно на тази възраст човек да се отказва?
Никога не е късно, и на 70 години има полза да се откаже, но колкото по-рано, толкова по-добре. А ако изобщо не ги започва – най-добре!

Какви са най-честите мотиви за отказ от цигарите?
Много са различни, но напоследък все по-често се посочват като водещи финансови причини – цигарите излизат скъпо на пушачите и в прекия, и в преносния смисъл. Разбира се, много хора се отказват заради здравословни проблеми, други са станали свидетели на тежки заболявания, свързани с пушенето, при техни близки. При някои пушачи водеща причина е забраната в службата им да се пуши, това важи особено за хора, на които предстои работа в чужбина, където е абсурдно да си конкурентен за работа, ако си зависим от цигарите.

Има ли подходящ момент, в който да се спрат цигарите?
Много е важно да има подкрепа в семейството, приятелския и колегиалния кръг. След като веднъж е взето решението, самият отказ не трябва да се отлага много – това трябва да стане до една-две седмици. А преди това човек да се подготви, като спре да си купува цигари. Добър метод е изпушените фасове да се събират в един буркан с вода, който след няколко дни изглежда и мирише отвратително и добре визуализира какво става с организма ни, когато пушим.

Някои от пушачите се опасяват, че спирането на цигарите ще доведе до напълняване.
Това не е задължително! Вярно е, че доста хора напълняват, след като спрат да пушат, но това се дължи на заместването на навика да палиш цигара с навика през целия ден да похапваш по нещо. А често това са сладкиши и други калорични храни, които на количество не изглеждат много. Затова препоръчваме да се приемат повече плодове и зеленчуци между храненията, вместо тестени и концентрирани храни.

Как се определя дали един човек може да се откаже само с воля, чрез прием на лекарства или чрез различни методи на алтернативната медицина?
Всички методи за отказване от цигарите, специфичните медикаменти, както и кабинетите за помощ в това отношение са описани на нашия сайт aznepusha.bg. Ако човек се колебае, добре е решението какъв метод да се приложи да се вземе след лекарска консултация.

Има ли безплатни консултации?
а, те са в специализираните кабинети към регионалните инспекции за опазване на общественото здраве. В София има няколко кабинета. Важното е човекът да е вътрешно решен и мотивиран да спре да пуши.

Вече споменахте, че обикновено по-възрастните се мотивират да откажат цигарите. А как може „престижът” на пушенето да спадне в очите на младите хора, на учениците?
За децата не е съществено да им се говори, че ще хванат някакви тежки заболявания, защото това е прекалено далече от съзнанието им. При тях по-скоро влияе това, че приятелката няма да иска да го целуне, защото мирише лошо. Както се изрази едно момиче, „все едно да целунеш пепелник”... Тенденцията е по-начетените деца да не пушат. Но като цяло децата ще спрат да пушат, когато в цялото общество този навик започне да се изоставя.


Коментари