Публикация

По-лесно е безплодието да се избегне, отколкото да се лекува

За повечето 20-годишни момичета забременяването не е приоритет.
По-скоро обратното – те внимават това да не стане.
Истината обаче е, че никога не е рано да се полагат грижи за опазване на способността за зачеване.

Иначе, когато сте готови за създаване на потомство, може да се окаже, че забременяването не е толкова лесно, колкото сте очаквали. Милиони двойки в света са в битка със стерилитета...


За повечето 20-годишни момичета забременяването не е приоритет.
По-скоро обратното – те внимават това да не стане.

Истината обаче е, че никога не е рано да се полагат грижи за опазване на способността за зачеване.

Иначе, когато сте готови за създаване на потомство, може да се окаже, че забременяването не е толкова лесно, колкото сте си мислили. Милиони двойки в света са в битка със стерилитета.

При около една трета от случаите на безплодие причината са проблеми при жените – запушени фалопиеви тръби, ендометрит, фиброиди на матката, кисти на яйчниците. При почти същия процент причината е у мъжете - заради слабо отделяне на сперматозоиди.

При останалите двойки безплодието се дължи на комбинация от проблеми на двамата партньори или просто няма никакво обяснение.
С една дума, за бъдещото желано дете трябва да се мисли отрано и така могат да се спестят много тревоги и разочарования.
Няколко съвета, които са винаги полезни, обобщават здравните консултанти на US news and World report:

Не отлагайте прекалено дълго
Много жени не знаят, че върхът на плодовитостта е около 25-ата година и тя постепенно започва да намалява към 30-те.
Случаите на безплодие почти се удвояват между 30 и 40 години. Безплодието при жените на възраст от 25 до 29 години е 9%, от 35 до 39 – 22% и в първите години след 40 – 29%.

Нещо повече, ако всеки месец шансът на една здрава 30-годишна жена да забременее е 20%, то на 40 години този шанс спада до 5%. И въпреки това, все повече жени отлагат раждането чак след 35-годишна възраст.

Мъжката плодовитост също не е неограничена във времето. След 50-годишна възраст спермата на много мъже влошава качествата си – произвеждат се повече увредени и слабо подвижни клетки, което затруднява оплождането.

Правете безопасен секс
Болестите, предавани по полов път, може да намалят драстично способността за забременяване, затова отказът от безразборни сексуални контакти и използването на презерватив са особено важни за съхранението на репродуктивните способности.

Хламидиите и гонореята са двете главни причини за стерилитета и ако не са излекувани, те могат да доведат до възпалителен процес в областта на таза, увреждания на фалопиевите тръби, матката и тъканите около нея, а всичко това води до стерилитет, понякога до хронични болки в таза и извънматочна бременност.
И хламидиите, и гонореата са лечими, но те често не се откриват, защото понякога протичат без всякакви симптоми. Затова се препоръчва всички жени, които имат нов партньор или повече партньори, да се изследват за тези инфекции.

Хранете се правилно
Американски учени са стигнали до заключението, че жените с най-малък риск за безплодие поради ановулация – невъзможност за отделяне на жизнеспособна яйцеклетка всеки месец – консумират мононаситени мазнини, като зехтина, повече фибри и желязо и приемат необходимите протеини вместо от червено месо, от растителни продукти като фасул и ядки.
Лекарите препоръчват повече плодове и зеленчуци, а рафинираните въглехидрати да се заместват с пълнозърнести храни. Въглехидратите повишават кръвната захар и инсулина, което може да затрудни овулацията.

Пазете се от токсините в околната среда
Установено е, че много фактори на околната среда влияят на репродуктивната способност. Учени от университета в Сан Франциско например откриха, че бисфенол А, който се използва при производството на твърди хранителни опаковки, намалява делението на клетките на матката, което пък може да попречи на ембриона да се закрепи към нея.
Учените препоръчват да се избягват консервите, тъй като много често вътрешното им покритие съдържа бисфенол А.
Други заплахи, свързани с околната среда, са оловото, което предизвиква хормонални и менструални нарушения, и радиацията, увреждаща бързо делящите се клетки / бензолът, който се използва при направата на гуми, смазки, бои, може да доведе до спиране на менструацията при жените, а при мъжете да намаляване сперматозоидите/.
Установено е също, че някои химикали, които се употребяват в козметиката, може да причинят нарушения в овулацията и да влошат качеството на спермата.

Поддържайте нормално тегло и здравословни навици
Учените са доказали, че както прекалено слабите, така и прекалено дебелите жени често имат понижени хормонални стойности, което потиска овулацията.
Мъжете с наднормено тегло може също да имат проблеми, свързани с количеството и качеството на сперматозоидите.

Физическата активност, разбира се, е ключът към поддържането на репродуктивните способности.
Мъжете обаче трябва да внимават с тесните слипове и шорти, които прегряват тестисите.
Продължителното и често прегряване може да се отрази негативно върху броя и движението на сперматозоидите.

И - не на последно място - пушенето влияе върху качеството на сперматозоидите, а при жените ускорява загубата на яйцеклетки, което води до по-ранно начало на менопаузата.

Коментари