Публикация

Акад. П.Василева: Глаукомата е основна причина за слепотата при възрастните

Най-застрашени от глаукома са хората над 60 години. Сред рисковите групи са и тези, които имат човек с глаукома в семейството, хора с повишено вътреочно налягане, с късогледство, с диабет.

Това каза за health.bg акад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница „Акад.Пешев”, по повод отбелязвания днес Световен ден за борба с глаукомата.


Най-застрашени от глаукома са хората над 60 години. Сред рисковите групи са и тези, които имат човек с глаукома в семейството, хора с повишено вътреочно налягане, с късогледство, с диабет. Това каза за health.bg акад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница „Акад.Пешев”, по повод отбелязвания днес Световен ден за борба с глаукомата.

„От изключителна важност е хората между 40 и 60 год. да ходят на профилактичен преглед на всеки две години. При хората над 60 години тези прегледи трябва да бъдат веднъж годишно. Ако са налице един или повече рискови фактори за глаукома, е добре периодичните очни консултации да бъдат уточнени със специалист. ” – поясни акад. Василева.

Сред очните заболявания, свързани с възрастта – катарактата, дегенерацията на макулата (увреждане на централната част на ретината), глаукомата е най-опасна, защото от нея се ослепява, ако не се диагностицира навреме. Оставена без лечение, глаукомата води до невъзвратима загуба на зрението.

Глаукомата е трайно повишение на вътреочното налягане, което води до увреждания на зрителния нерв, зрителното поле и на зрението в различна степен и в различен срок от началото на заболяването.

Според световните статистики, 1-2 % от населението страда от това заболяване. Поради тихата прогресия на болестта, в ранните му етапи до 50 на сто от заболелите не разбират, че имат глаукома.

Особено опасна е първичната откритоъгълна глаукома, при която няма оплаквания. Голяма част от хората дори не подозират проблема докато зрението им не се увреди значително.

„Този ден е повод да се обърне внимание на това колко сериозно и опасно заболяване е глаукомата. Тя е основна причина за слепота при хората над 60-годишна възраст.” – подчерта акад. Василева.

„Тук обаче пациентите се сблъскват със следния проблем – лекарствата за глаукома са скъпи. Те не се реимбурсират изцяло от касата. В света е изчислено, че е по-евтино и по-целесъобразно лечението, отколкото да се подпомага най-тежкото инвалидизиране – слепотата.” – каза акад. Василева.


Коментари