Публикация
Чудните свойства на малините
Съдържащите се в тях антоцианини намаляват туморите на гърлото с 50%, твърди изследване на учени от Охайо.
Ползата за сърцето на изобилстващите от антиоксиданти малини е известна отдавна, но сега отново се заговори за този плод, този път заради неговото действие срещу раковите заболявания.
Освен това антоцианините засилват мозъчната дейност и дори помагат за намаляване на теглото, като увеличават производството на регулиращите апетита хормони.
Съдържащите се в тях антоцианини намаляват туморите на гърлото с 50%, твърди изследване на учени от Охайо.
Ползата за сърцето на изобилстващите от антиоксиданти малини е известна отдавна, но сега отново се заговори за този плод, този път заради неговото действие срещу раковите заболявания.
Освен това антоцианините засилват мозъчната дейност и дори помагат за намаляване на теглото, като увеличават производството на регулиращите апетита хормони.
Учени от университета в Охайо подложили плъхове на малинова диета и установили, че те са с 50% по-неподатливи на развитие на тумор на езофагуса, а в случай, че развият тумор, размерът му е наполовина от обичайното.
Изследователите използвали сорт малини, които имат черен цвят, но те не бива да се бъркат с боровинките. Черните малини се „борят” с раковите заболявания по няколко начина: те потискат растежа на раковите клетки, намаляват възпаленията, пречат на захранването на тумора от капилярите и унищожават раковите клетки.
Какво стои зад тези впечатляващи резултати? Учените смятат, че това са антоцианините - вид антиоксиданти, които освен в малините, се съдържат и в ягодите, черните и червените боровинки, червеното зеле и гроздето.
Освен че противодействат и на други видове рак – на устата, на простатата и на дебелото черво – антоцианините засилват мозъчната дейност и дори помагат за намаляване на теглото, като увеличават производството на регулиращите апетита хормони.
От своя страна, нормалното тегло предпазва гърлото, защото излишните килограми утежняват киселинния рефлукс, който се свързва с повишен риск за рак на езофагуса.
От всички горски плодове, малините имат най-много фибри – 8 грама в една чаша плод. Същото количество задоволява 40% от дневната нужда на организма от манган и почти същия процент от витамин С.
Коментари