Публикация

Наблюдавайте стойката на детето!

Ученическата раница, препълнена с учебници, неправилната поза, която заема детето при четене и писане или принудено в продължение на часове да седи на неподходящи чинове.

Това са на пръв поглед рутинни неща, които обаче могат да доведат до изкривявания на гръбнака.

Специалистите са категорични, че причината се крие в организма на децата и юношите, който все още не е укрепнал, това се отнася и до мускулите и костите, които лесно могат да бъдат увредени.


Ученическата раница, препълнена с учебници, неправилната поза, която заема детето при четене и писане или принудено в продължение на часове да седи на неподходящи чинове. Това са на пръв поглед рутинни неща, които обаче могат да доведат до изкривявания на гръбнака.

Специалистите са категорични, че причината се крие в организма на децата и юношите, който все още не е укрепнал, това се отнася и до мускулите и костите, които лесно могат да бъдат увредени.

Статистиката показва, че гръбначните изкривявания са сред най-често срещаните здравословни проблеми при учениците.

Гръбначните изкривявания се отразяват лошо върху функцията на вътрешните органи. Неправилната форма на гръдния кош изменя положението на сърцето и то функционира непълноценно. Дихателните движения на белия дроб са намалени, което пречи на нормалната му вентилация.

За да не се стига до усложнения, е необходимо родителите да наблюдават стойката на подрастващите. Ако има изкривяване, постепенно гръбначният стълб придобива форма на буквата S. Забелязват се промени в походката на детето или в разположението на рамената - едното изглежда по-високо от другото.

При най-малки подозрения трябва веднага да се потърси лекарска помощ, защото в напреднал стадий гръбначното изкривяване се лекува трудно.

При първа степен най-често помага лечебна гимнастика, при втора степен - пак гимнастика, но по-натоварваща и по-трудна, между втората и третата степен страдащите носят корсет, а при по-тежки случаи е необходима хирургична намеса.

Наред с гимнастиката и корсета пълноценната храна също оказва благотворно въздействие. Физическата активност, спортът (и най-вече плуването) подобряват сърдечната активност и функционирането на белите дробове, укрепват мускулите и костната система.

Родителите трябва да насърчават детето да играе, да спортува, да се движи активно. Това може да го предпази от поява на гръбначно изкривяване.
Друга практична препоръка е да се възпита у детето навик за правилна стойка и правилна работна поза при четене, писане, хранене, ходене, стоене.

На първо място му трябва самостоятелно легло, равно и достатъчно твърдо, с ниска възглавница. Необходимо е приучване към правилно лежане по време на съня – най-полезно е положението по гръб с изпънати край тялото ръце, а най-неблагоприятно е положението на една страна със свити към корема крака.

Работното място на ученика е добре да бъде разположено в най-светлата част на помещението, близо до прозореца, така че светлината да идва отляво. А при четене и писане тялото на ученика трябва да бъде изправено, главата леко наклонена напред, лактите свободно да опират на масата, а краката да бъдат свити под прав ъгъл в коленните стави и да опират с цялото стъпало на пода.


Усложненията могат да бъдат избегнати, ако се вземат навременни мерки.

Коментари