Публикация

Какво става със сърцето при исхемичната болест?

Исхемичната болест е последица от съвременния стил на живот – обездвижване, стрес, бързо хранене със съмнителни продукти, масово пушене и злоупотреба с алкохол.
Въпреки безспорните постижения на инвазивната кардиология, тя не може да реши проблема кардинално. Заболяванията стават все по-многобройни в целия свят, дори и в държавите с най-развита медицина...


Исхемичната болест е последица от съвременния стил на живот – обездвижване, стрес, бързо хранене със съмнителни продукти, масово пушене и злоупотреба с алкохол.
Въпреки безспорните постижения на инвазивната кардиология, тя не може да реши проблема кардинално. Заболяванията стават все по-многобройни в целия свят, дори и в държавите с най-развита медицина.

За същността на исхемичната болест, и това, което можем да направим като превенция разказва д-р Сотир Марчев, началник на кардиологичното отделение в Пета многопрофилна болница в София:


Сърцето има собствени кръвоносни съдове, които го покриват като корона и хранят мускула му, поради което са наречени коронарни. Когато те се стеснят, мускулът започва да страда от намалено количество кислород, особено по време на физически или психически усилия.
Най-острата изява на заболяването е пълното запушване на сърдечен кръвоносен съд, когато вече възниква инфаркт на миокарда.

Преди тази болест беше характерна за хората на 50–60 години, а сега се среща дори и при 25-годишни младежи...
Не само исхемичната болест, но и хипертонията, диабетът, високият холестерол се срещат при все по-млади хора. Ако например дядото в едно семейство е заболял от хипертония на 50 години, бащата е вдигнал кръвно на 30, а внукът още на 18 вече е хипертоник.

И как няма да е така, когато през 2008 г. целият пазар на лекарства у нас е бил за 1,6 млрд. лева, включително витамините и хранителните добавки, а пазарът на цигари е 2 млрд. Да не говорим за алкохола...

Доказан ли е механизмът, по който цигарите увреждат сърцето?
Тютюневото растение притежава отрова - никотин, предназначена да убие неприятелите, които понечат да го консумират.
Никотинът свива кръвоносните съдове, а много от другите вещества в цигарите директно увреждат ендотела – вътрешния слой на артериите.
А увреденият ендотел е важен пусков момент за развитието на атеросклерозата. Тя, от своя страна, е причина и за исхемичната болест, и за мозъчносъдовата болест и за много други проблеми в организма.

Ако човек развие коронарна болест, сигурно ли е, че ще получи инфаркт?
В медицината няма такива „правила”. Някои пациенти цял живот страдат от исхемична болест, но не получават инфаркт, докато при други първата изява на тази болест е именно инфарктът.
Причините за тези феномени още не са разгадани от науката.

Какви са типичните оплаквания при исхемична болест?
Стягане и тежест при физическо усилие, но не в лявата страна на гърдите, а по средата, зад гръдната кост. Пациентите обикновено не говорят за болка, а за тежест, дискомфорт, при това придружени от силно чувство на страх. Болката продължава от 1–2 до 15–20 минути и преминава бързо след вземане на нитроглицерин.

При установена стенокардия какъв трябва да е подходът?
Това заболяване изисква промяна в стила на живот – спиране на пушенето, регулиране на теглото, промяна в хранителния режим. Има и няколко важни медикамента, които доказано удължават живота.
Ще спомена аспирина и лекарствата против висок холестерол – статините.

Коментари