Публикация

Доц. Танкова: При правилен режим с диабета може да се живее пълноценно

Диабетът заедно със сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания е един от най-честите здравословни проблеми. Половината от хората с диабет не знаят, че имат това заболяване, а когато то бъде открито, в 50 на сто от случаите са настъпили вече някакви увреждания.

Какво представлява болестта, какви са основните причини, които я провокират, какви нови лекарства са открити срещу нея, може ли с диабета да се живее пълноценно – на тези и други въпроси отговоря доц. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология...


Диабетът заедно със сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания е един от най-честите здравословни проблеми. Половината от хората с диабет не знаят, че имат това заболяване, а когато то бъде открито, в 50 на сто от случаите са настъпили вече някакви увреждания.

Болестта засяга всички възрасти и въпреки усилията на учените и средствата, които се влагат, диабетът се е превърнал в епидемия в световен мащаб.

Какво представлява болестта, какви са основните причини, които я провокират, при какви симптоми трябва да се потърси специалист, какви нови лекарства срещу заболяването са открити, може ли с диабета да се живее пълноценно – на тези и други въпроси отговоря доц. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология.



Доц. Танкова, каква е причината все повече млади хора да се разболяват от диабет?
Диабетът засяга всички възрасти, включително децата и младите хора. Днес вече говорим за епидемия от захарен диабет. На всеки 5 секунди един човек някъде по света се разболява от диабет. По-рано за младите хора бе характерен т.нар. захарен диабет тип 1, или инсулинозависимият диабет. Но епидемията понастоящем е от захарен диабет тип 2. А причините за него са свързани главно с нездравословния начин на живот – прием на калорични храни, ограничаване на физическата активност, който води до увеличаване на телесното тегло и затлъстяване. Все повече време децата и младите хора прекарват пред компютрите и телевизионните екрани, много рядко спортуват, консумират готови, калорични храни.

Наследствеността има ли отношение към това заболяване?
И при двата типа захарен диабет има генетична предразположеност към развитие на заболяването. Но за реалната му изява голямо значение имат и житейските фактори – нездравословно хранене, заседнал начин на живот, наднормено тегло, стрес.

Повишената консумация на захар и сладки храни може ли сама по себе си да предизвика диабет?Прекаляването със сладки и калорични храни води до увеличаване на теглото и така повишава риска от захарен диабет. Но само прекалената консумация на захар не може да е единствената и основна причина за развитие на това заболяване.

Заболяването изисква ли ограничаване на нормалната активност и промяна във всекидневието на хората?
Нашата основна цел е хората да живеят нормален живот с диабета и въпреки него. Но това може да се постигне само когато пациентът е добре обучен и може да се справя сам със заболяването във всекидневието си. Захарният диабет остава с пациента до края на живота му и по никакъв начин той не трябва да се превръща в роб на заболяването. При поддържане на добър контрол пациентът може да адаптира лечението към начина си на живот и да изпълнява любимата си професия, дейности, активности, да създава семейство, потомство, т.е. да живее нормално и пълноценно.

Достъпни ли са в България съвременните средства за диагностика и лечение на диабета, които се прилагат в най-напредналите държави?
Разполагаме с повечето съвременни средства за диагностика и лечение. На пациентите предписваме съвременните инсулинови препарати, аналози на инсулина, препарати за орална употреба. Някои препарати са достъпни за ограничен брой пациенти, защото има строги критерии за изписването им, а други не се реимбурсират от касата.

Има ли подходи в лечението, които да гарантират, че пациентът няма да развие тежките усложнения?Основен проблем при пациентите с диабет са развиващите се късни усложнения, които могат да доведат до сериозни последици – слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Най-важно за намаляване на риска от късни усложнения на диабета е постигането и поддържането на стойности на кръвната захар максимално близки до нормата. Важно е обаче да се излезе от фиксацията единствено върху стойностите на кръвната захар при лечението на диабета. Трябва да се прилага комплексен подход с контрол на телесното тегло, на кръвното налягане, на отклоненията в нивата на холестерола и триглицеридите, на протромботичното състояние, характерно за диабета, спиране на тютюнопушенето. Само така може сериозно да се намали рискът от развитие на инвалидизиращите усложнения на захарния диабет.

Какви новости ще навлизат през идните години за лечение на диабета?
Появяват се нови инсулинови препарати (инсулинови аналози), нови таблетни форми (инкретин-базирана терапия), търсят се алтернативни пътища за въвеждане на инсулина, за да се избегнат инжекциите - перорален, букален (през устната лигавица), инхалаторен (чрез вдишване). Все по-широко приложение намират инсулиновите помпи. Очаква се сериозно развитие и на трансплантацията на бета клетки в панкреаса, както и на приложението на стволови клетки за лечение на захарния диабет.

Един здрав човек на колко време трябва да си изследва профилактично кръвната захар?
За да не се изпусне началото на безсимптомен диабет тип 2, се препоръчва целенасочено търсене на заболяването сред лица с рискови фактори: наследствена обремененост, жени, родили дете с тегло над 4 кг или с диабет по време на бременността; при хора с хипертония, с отклонения в нивото на липидите; с установен при предишни изследвания предиабет – повишена кръвна захар на гладно или нарушен глюкозен толеранс; жени със синдром на поликистозни яйчници. В тези случаи се препоръчва изследване на плазмена глюкоза на гладно и при необходимост провеждане на обременяване с глюкоза.

Коментари