Публикация

Соята – надеждният „гард” на организма

Защо в азиатските страни смъртността от рак на гърдата и на простатата е 10, съотвeтно 30 пъти по-ниска от тази в САЩ?
Този въпрос е един от най-често дискутираните на европейските форуми по антиейджинг медицина.
Матиас Крьон, управител на австрийската фирма Мona Naturprodukte, акцентира върху сериозното присъствие на рибата и соевите продукти в менюто на японците и другите източни народи.

Соята е богата на изофлавони – растителни хормони, които противодействат на оксидативния и възпалителния стрес в организма. Те го предпазват от появата на злокачествени тумори и допринасят за забавяне на стареенето.

Хелт медия груп потърси информация от Матиас Крьон...


Защо в азиатските страни смъртността от рак на гърдата и на простатата е 10, съотвeтно 30 пъти по-ниска от тази в САЩ?
Този въпрос е един от най-често дискутираните на европейските форуми по антиейджинг медицина.
Матиас Крьон, управител на австрийската фирма Мona Naturprodukte, акцентира върху сериозното присъствие на рибата и соевите продукти в менюто на японците и другите източни народи.

Соята е богата на изофлавони – растителни хормони, които противодействат на оксидативния и възпалителния стрес в организма. Те го предпазват от появата на злокачествени тумори и допринасят за забавяне на стареенето.

Хелт медия груп потърси информация от Матиас Крьон, управител на австрийската фирма Мona Naturprodukte, специализирана в соевите продукти. Той предостави на в. „Живот и здраве” доклад по темата, който публикуваме със съкращения.


Много от учените обясняват нарастващия брой на заболелите от рак на гърдата в индустриалните страни с хормонални влияния, провокирани от околната среда. Тези въздействия се отразяват на деленето им, което може да доведе до злокачествени заболявания.

Здравето ни е застрашено основно от два рискови фактора – оксидативния и възпалителния (инфламаторния) стрес.
Първият е резултат от външните условия, тютюнопушенето, храненето, консумацията на алкохол, сладкиши и тестени изделия, месо и колбаси.
Вторият риск е свързан с различни възпаления.
Възможните последици от двата вида стрес са сърдечен инфаркт, удар, рак и алцхаймер. В крайна сметка организмът се изтощава и отслабва от дългогодишните езабелязани имунни „битки” на организма.


Тайната на изофлавоните

Надежден „щит” на организма срещу оксидативния и възпалителния стрес са растителните хормони, известни като изофлавони.
Много специалисти са на мнение, че изофлавоните предотвратяват израждането на клетката и предпазват от образуване на тумори. Изследвания показват, че основна роля а този процес играе веществото генистеин. То е вид изофлавон, своеобразен пазач, който не допуска вредните химични влияния от външната среда да увредят организма.

Изофлавоните са най-добре проучените вторични вещества, придобити от растения. Те са наричани често фитоестрогени, тъй като много наподобяват структурата на женския хормон естроген.
Срещат се в цветовете, листата и плодовете. Предпазват растението най-вече от свободни радикали, които увреждат клетката перманентно.

Съдържат се в най-големи количества в соята и червената детелина. Фитоестрогените в детелината са с най-добро действие, защото много наподобяват хормоните в човешкото тяло. Те се приемат с храната и могат лесно да се усвояват от организма, разбира се, при наличието на интактна чревна среда.

Соевите зърна съдържат главно два изофлавона: генистеин и дайдзеин, също и много малка част глицитеин.
Целите соеви зърна и неферментиралите соеви хранителни вещества са богати предимно на изофлавони в гликозирана форма, т.е. свързани са с една молекула глюкоза. Ферментиралите соеви продукти в повечето случаи съдържат аглукони, които са изофлавони, но без глюкозен остатък.

Високото съдържание на естроген в серума е една от главните причини за развитие на рак на гърдата. Изофлавонът генистеин предотвратява растежа на тумора. Позитивното действие на генистеина се базира на неговото антиестрогенно действие. В азиатските страни смъртността от рак на гърдата е 10 пъти по-ниска, а тази от рак на простатата - 30 пъти по-ниска в сравнение с тази в САЩ. Но действието на изофлавоните е не само профилактично, те повлияват и вече появили се тумори.


Растителният белтък е здравословна алтернатива

Според изследвания на потреблението, повечето консуматори предпочитат храни, които имат здравословни предимства.
Около 25 процента от европейското население над 15-годишна възраст консумира соя поради нейното здравословно влияние.

Соевите продукти са перфектна, ненатоварваща алтернатива за хората, които имат непоносимост към мляко и млечни изделия. Тя може да се дължи на реакция на организма към лактозата или към протеина на кравето мляко.
Благодарение на растителните си протеини и по-големия брой ненаситени мастни киселини храните от соя осигуряват достатъчно количество изофлавони. Нито една друга култура не предоставя толкова много ценен протеин за човека.

При това е много лесно да включите соята във всекидневието си. Денят започва най-добре със соева напитка, било то прибавена към кафето или в мюслито.
Доста кулинари откриват приложението на соята в модерната кухня.
За да се осигури на организма необходимото количество фитоестрогени, трябва да се консумират 300 грама соев йогурт и 500 мл соево мляко или 300 грама тофу (соево сирене) дневно.

Балансираното хранене, включващо прием на соя, има ред предимства. Ето някои от тях:
 

Климактериум
Позитивният ефект от действието на фитохормона изофлавон се изразява в намаляването на различните оплаквания.

Обмяна на веществата
Соята помага на ензимите в тялото да премахнат токсините.

Сърдечно-съдова система
В соята има много малко мазнини. Тя не съдържа холестерол, затова повлиява позитивно мастната обмяна. Фитохормоните предпазват жените и от сърдечно-съдови заболявания.

Рак
Доказано е профилактичното действие срещу рак на гърдата и простатата. Освен това фитохормоните влияят положително и върху новообразувани тумори.

Остеопороза
От 60 до 100 мг изофлавони дневно подобряват костната плътност.

Възпалителен стрес
Соята има противовъзпалително действие – хроничните възпаления намаляват значително нивото на „добрия” холестерол в кръвта.

Коментари