Публикация

Гъбите като профлактика срещу рак

Учени откриха, че жените, които ядат поне по 10 грама пресни гъби на ден намаляват риска от рак на гърдата с 64% . Сушените гъби имат малко по-слаб ефект – те намаляват опасността наполовина.

Изследването, което е направено в Китай, показва също, че комбинацията между гъбите и редовната употреба на зелен чай понижава риска почти с 90%.


Учени откриха, че жените, които ядат поне по 10 грама пресни гъби на ден намаляват риска от рак на гърдата с 64% . Сушените гъби имат малко по-слаб ефект – те намаляват опасността наполовина.

Изследването, което е направено в Китай, показва също, че комбинацията между гъбите и редовната употреба на зелен чай понижава риска почти с 90%.


Откритието, което е публикувано в Inertatiomal Journal of Cancer, не доказва напълно, че яденето на гъби спира развитието на раковите образувания. Необходими са още изследвания за потвърждаване на тези резултати, но лабораторните опити с животни безусловно показват, че гъбите имат противоракови свойства и стимулират имунната система.

Изглежда, че действието на гъбите е подобно на ароматозните инхибитори /aromatose inhibitors/, които блокират произвеждането на хормона естроген от организма. Той пък от своя страна може да спомогне за развитието на рак.

Преди месец учени в Калифорния започнаха изследване, за да проверят, дали приемането на екстракт от гъби 2 пъти дневно в продължение на 1 месец помага за предотвратяването на рецидиви при жени, които са боледували от рак на гърдата.

Процентът на болните от рак на гърдата в Китай пет пъти по-нисък в сравнение със страните от Запада.

Новото изследване е било извършено от екип от Западния австралийски университ в Пърт. По време на проучването са наблюдавани 2000 китайки, от които почти половината са имали рак на гърдата.

След като са отчетени факторите, които биха допринесли за появата на болестта, като наднормено тегло, обездвиженост и тютюнопушене, учените анализирали хранителните навици на пациентките и така стигнали до откритието. 


Коментари