Публикация

Контролът на диабета може да спести усложненията


Диабетът е един от големите проблеми на медицината и човечеството от векове наред и въпреки усилията заболяването получава все по-голямо разпространение.

По официални данни, над 150 милиона в света са поразени от захарна болест, страдат хора от всички възрасти. При лош контрол заболяването прогресира и унищожава организма.

Кои са най-честите усложнения вследствие на диабета, може ли да им се противодейства още преди да са настъпили – на тези и други въпроси отговаря доц. Иво Райчев, невролог, ръководител на клиника в Университетската болница „Св. Наум” в София.



Сигурно хората ще се учудят, че говорим за диабета със специалист невролог...
Няма нищо чудно, защото най-сериозното усложнение на захарния диабет е полиневропатията. Звучи сложно, но това е комплекс от увреждания на периферните нерви в резултат от диабета.

Колко българи страдат от диабет?
Между 6 и 8 на сто от хората по света са засегнати. Същата е картината и у нас, което прави между 400 и 500 хил. души. При това значителна част от болните не подозират, че имат диабет, и разбират за заболяването си едва когато са развили някое усложнение.

Какво представлява полиневропатията?
Това е състояние, при което могат да бъдат засегнати различни органи и системи. Периферните нерви се увреждат при диабет по различни механизми – директното действие на повишената глюкоза и лошото й усвояване, увреждане от различни агенти, образуващи се при неправилната обмяна на въглехидратите, нарушено кръвоснабдяване.

Какви са практическите проявления на това състояние?
При периферната невропатия се появяват сетивни нарушения – изтръпване, мравучкане, студенина или топлина, променен цвят на кожата, често и болка. Двигателната форма се изявява с парези и парализи. Понякога има засягане на вътрешните органи – сърце, бъбреци, стомах, когато техните нервни окончания са увредени от диабета.

И все пак най-голяма тревога сякаш буди опасността от тежки язви и гангрени на долните крайници, често водещи до необходимостта от ампутации.
За съжаление, все още ампутациите, причинени от диабетната полиневропатия, са доста чести. В световен мащаб на всеки 30 секунди се извършва ампутация заради усложненията на диабета. Първоначално се развива т.нар. диабетно стъпало, след това разязвяване и гангрена. Важното е да не се стига до крайните стадии на увреждането на крайника.

Има ли начин да се противодейства на усложненията още преди да са настъпили?
Съвременната медицина разполага с методи и средства, които в голяма степен предотвратяват тежките усложнения, а при настъпили усложнения забавят тяхното развитие. На първо място е правилното лечение на самия диабет – поддържането на кръвната захар в нормални граници и при двата вида диабет. Имаме възможност да повлияем и на механизма за развитие на полиневропатията. Доказано е, че приложението на лекарства с тиоктова киселина значително подобрява състоянието на пациентите. Първоначално тиоктовата киселина се прилага венозно, след което в домашни условия лечението продължава между 4 и 6 месеца годишно с таблетните форми.

Този тип лечение може ли да се прилага профилактично, или е само при настъпила невропатия?
И в двата случая световни проучвания са доказали значението на тази субстанция за поддържането на състоянието при пациентите с диабет. А хората, които не страдат от това заболяване, трябва да измерват поне веднъж годишно кръвната си захар на гладно, за да се установи дали е в границите на нормата – до 6.1 ммол на литър.

Коментари