Публикация

Ревматоиден артрит

Едно от най-разпространените заболявания, поразяващи ставите, е ревматоидният артрит. Според статистиката един на всеки сто жители на планетата страда от него.


Данните показват, че жените боледуват пет пъти по-често, отколкото мъжете. Заболяването обикновено се развива след 30-годишна възраст, като постепенно прогресира, водейки до необратими деформации на ставите.

Когато е поразена една става, се говори за моноартрит, а при повече – за полиартрит. За разлика от обикновения ставен ревматизъм, при който се засягат предимно големите стави, ревматоидният артрит засяга по-често малките стави, най-често на пръстите на ръцете и ходилата.

Ревматоидният артрит е системно заболяване на съединителната тъкан, проявяващо се главно в хронично възпаление на ставите. До момента специалистите не са успели да установят причините за появата на заболяването. Известно е, че то може да се предизвика от срив в имунната система.

Провокиращи фактори още са преохлаждане, стрес, травми на ставите и инжекции. Респираторните заболявания, ангината и грипът могат да усложнят ревматоидния артрит, но той нерядко е следствие и от някои инфекциозни заболявания като туберкулоза, гонорея, бруцелоза или дизентерия.

При 80% от болните се откриват антитела към вируса Епщайн-Бар (от групата на херпесните вируси). Някои изследвания откриват връзка между ревматоидния артрит и риска от развитие на лимфом, онкологично заболяване на лимфните тъкани.

Ревматоидният артрит има ясни симптоми:

- утринна скованост в ставите, продължаваща не по-малко от един час, и намален обем на движение
- болка в ставите
- подуване на ставите
- зачервяване и затопляне на засегнатите стави
- симетричност в поразяването на ставите
- ревматоидни възли – подкожни уплътнения в областта на лактите, срещат се при 10-20% от болните

На по-късен стадий на заболяването може да бъдат засегнати периферните нерви, кръвоносните съдове, сърцето, белите дробове, бъбреците и други органи. За ревматоидния артрит са характерни умереното повишаване на температурата, безсънието и липсата на апетит.

-brr-

В никакъв случай не бива да се чака заболяването само да отшуми. При първите признаци трябва да се потърси консултация със специалист-ревматолог.

Ревматоидният артрит може да се лекува. Съвременните лекарствени средства потискат развитието на заболяването, премахват неприятните симптоми и предотвратяват появата на усложнения.

Медикаментите са два вида – противовъзпалителни и имуномодулиращи. Първите премахват възпалението и намаляват болката. Вторите потискат имунните реакции и по този начин се борят със самото заболяване. Трябва да се знае, че тези препарати се пият много дълго, понякога цял живот. Те често имат странични ефекти, затова лечението трябва да се провежда под лекарски контрол.

Физиотерапията оказва положителен ефект, с изключение на тази, която загрява болната става. Особено много помагат нискочестотните магнито- и лазеротерапии. Не бива да се забравят лечебният масаж и лечебната физкултура.

Желателно е да се ограничи употребата на животински мазнини и да се намали солта до 3-5 г на ден.

Полезни са: яйчен белтък, чесън, лук, бяло и брюкселско зеле, свежи зеленчуци, некисели пресни плодове, ориз, риба, ананаси.

От менюто трябва да се изключат кафето, цитрусовите плодове, жълтъка, картофите.
Гладуването е забранено. Разтоварващи дни може да се назначат само от специалист. В никакъв случай не се препоръчва и разделното хранене. Менюто трябва да бъде пълноценно, разнообразно и балансирано.

Коментари