Публикация

М. Ненчев: У нас надценките върху лекарствата са най-ниски

През този месец настъпи хаос на пазара за лекарствата. Заговори се, че част от медикаментите от списъка на здравната каса липсват в аптеките; а други излизат по-евтино на свободна продажба.

Същевременно беше обявено, че надценките върху лекарствата у нас са най-ниските в Европа и търговците на едро и аптекарите търпят огромни загуби...

На ситуацията в сектора е посветено интервюто с магистър-фармацевт Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз.


През този месец настъпи хаос на пазара за лекарствата. Заговори се, че част от медикаментите от списъка на здравната каса липсват в аптеките; а други излизат по-евтино на свободна продажба.

Същевременно беше обявено, че надценките върху лекарствата у нас са най-ниските в Европа и търговците на едро и аптекарите търпят огромни загуби...

На ситуацията в сектора е посветено интервюто с магистър-фармацевт Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз.



Има ли по аптеките лекарства, изписани по здравната каса, които са по-скъпи от същите медикаменти на свободна продажба?
Никой не може да гарантира, че няма такива случаи. Но аз, като председател на Българския фармацевтичен съюз, заявявам, че в над 90 процента от аптеките, в нарушение на закона и на договора ни с касата, колегите свалиха цените като жест към нашите клиенти. Целта е да се преодолее хаосът, до който се стигна през последните няколко седмици.

Защо да е в нарушение на правилата, нали всички институции твърдят, че целта им е цените на лекарствата да са по-достъпни за хората?
И нашата цел е това, но когато правилата се променят в ход, често се получават напрежения и проблеми. За съжаление, нашата организация няма представител в комисията по цените, нито в Комисията по позитивния лекарствен списък, защото това беше сметнато за конфликт на интереси.
Получи се така, че при пълното прекрояване на правилата за ценообразуване на лекарствата нямаше съгласуваност между различните инстанции. От това складовете на едро и фармацевтите претърпяха загуби от около 10 млн. лева, но не допуснаха крайните потребители на лекарства да бъдат ощетени.

Аз не съм склонен да обвинявам НЗОК за този разнобой в системата, защото и министерството, и Народното събрание пропуснаха доста наши становища.
Касата единствено може да бъде обвинена, че когато и ние, и те бяхме изненадани с разнопосочни списъци с цени на лекарствата, вместо да изразят ясно позиция, започнаха да проверяват аптеките, да съставят констативни протоколи и да плашат с глоби.

В крайна сметка най-важно е да бъдат защитени интересите на пациентите...
Ние първото условие за това го изпълнихме, като намалихме цените, без реално да имаме законово основание.
Остава обаче въпросът доколко са защитени търговците на едро и аптеките. В настоящия момент те търпят огромни загуби.
По тази причина сме написали писмо до премиера Станишев и до председателката на комисията по цените към здравното министерство д-р Спасова. Не е нормално цените да се променят през няколко дни. Най-разумният срок е да се променят най-много веднъж месечно.

Вярно ли е, че някои от медикаментите у нас са по-скъпи в сравнение с някои други държави в ЕС?
По принцип в България лекарствата не могат да бъдат по-скъпи, защото цените по реимбурсния списък се сравняват с 8 референтни европейски държави и от тях се взема най-ниската цена.
Съответно тази стойност се взема за България като максимална за дадения медикамент. В момента цените на лекарствата, които се заплащат от Министерството на здравеопазването и от НЗОК директно на доставчик, падат в пъти.

Това означава ли, че ще са по-евтини и за гражданите?
Вижте, това са медикаменти за социално значими или за редки заболявания. При намалението на цената от страна на доставчика държавата ще може да осигури по-голямо количество от съответния медикамент. Така ще се прекратят абсурдните ситуации с онкоболните например, за които преди често не достигаха определени препарати.

Не е ли една от причините за високите цени на лекарствата ДДС, което е еднакво за всички стоки, към които са приравнени и медикаментите?
Точно така е. В голяма част от европейските държави ДДС върху лекарствата е между 5 и 10 на сто, а в някои страни е нулево.
Ние работим с най-ниските надценки в ЕС, използваме и най-ниските цени на лекарствата в сравнение с референтните държави, но това ДДС пречи реално хората да получат достъпни цени.

Ако ДДС за лекарствата у нас падне от 20 на 5 на сто например, с колко ще поевтинеят лекарствата в аптеките?
Това е лесно да се изчисли. От крайната цена на медикамента ДДС е 16,67 на сто. Ако намалее четирикратно, лекарствата ще са с около 12 процента по-евтини, което е значима сума за повечето български граждани.

Какъв е начинът да се запазят аптеките в малките населени места, където те имат малък оборот и не са особено икономически ефективни?
Начинът е същият, както е с лекарите – политическа воля. Държавата трябва да подпомага финансово и лекарите, и фармацевтите, които работят в отдалечени и непривлекателни региони.
НЗОК заделя около 5 млн. лв. за стимулиране на лекарите в тези региони, но в тази група не са включени фармацевтите.


Коментари