Публикация

Пробиотиците – надеждната защита


В храносмилателната система се развиват повече от 5 хиляди вида бактерии, много повече от броя на клетките на организма. Това обаче не бива да предизвиква безпокойство, защото тези бактерии са „приятелски настроени”.

Според проф. Шерууд Горбач от университета „Тафт, те помагат за засилването на имунната система, за доброто храносмилане и намаляват газовете и подуването.

Нещо повече - добрата стомашна флора прогонва микроорганизмите, като вирусите и бактериите, които причиняват различни заболявания.

Напоследък хранителните компании започнаха да добавят в продуктите си тези бактерии, познати под името пробиотици. Възниква обаче въпросът защо са необходими добавки от полезните бактерии, след като ги има в организма.

Стресът, консервантите и антибиотиците например убиват тези бактерии, смятат учени от Станфордския университет. Те установили, че след 5-дневно приемане на антибиотик полезните бактерии в организма намаляват с 30 на сто и докато те се възстановяват, влизат в действие вредните микроорганизми.

Те може да предизвикат появя на гъбички, инфекции по пикочните пътища или разстройство. При хората с чувствителен стомах може да провокират възпаление на храносмилателния тракт. В такъв случай помага увеличен прием на пробиотици.

Учените от университета „Тафт” са открили още, че пробиотиците са полезни в борбата срещу затлъстяването и намаляват риска от рак.

Не е необходимо непременно да се купуват специални храни с пробиотици. Полезните бактерии се съдържат във ферментиралите храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле.

Обработените млечни продукти като киселото мляко осигуряват хладна и влажна среда за развитие на бактериите, но повечето от тях загиват, когато млякото се прибави към сухи продукти.

Коментари