Публикация

Масажът – лечебна магия на Изтока


Масажът е един от най-древните начини за лечение, дошли от Изток. Най-старото описание на този благотворен метод е открито в Китай преди 5000 г. Масажът широко се е използвал и от римляните.

Днес масажът се използва за лечение на много заболявания. Той подобрява храненето на тъканите и стимулира дейността им. Това е особено важно за кожата и подкожните клетки. Но масажът влияе положително на целия организъм.

Когато искаме да утешим някого, ние го поглаждаме по раменете, гърба или главата. Доказано е, че тези непреднамерени движения действат успокояващо на нервната система и нормализират кръвообращението.


Масажът е много ефективен срещу изтощението и умората. Той предотвратява отрицателното влияние на стреса, като в същото време е приятен и създава емоционален комфорт.

Масажът стимулира обмяната на веществата, подобрява функциите на организма и позволява на кожата да диша пълноценно. Чрез въздействието си върху определени точки на лицето и тялото той спомага за извеждането на вредните вещества от тялото и стимулира регенерацията на клетките, като действа разтоварващо и тонизиращо.

Специалистите твърдят, че масажът помага за освобождаване на ендорфините – вещества, отделяни от мозъка, които намаляват болката и връщат доброто настроение. Терапията с масаж е особено полезна за хора с артрит, които не са в състояние да правят физически упражнения.

Масажът осигурява не само здраве, а и красота. Той е способен да изглади фините бръчки и успешно се справя с целулита.

Трябва да се знае, че масажът е сложна наука, изискваща точни знания за анатомията на човека и рефлексотерапията. Затова опитният масажист може само за минути да премахне главоболието, да понижи температурата ви, да намали количеството на захар в кръвта.

Доказано е, че слабият натиск върху болния нерв (например при невралгии) повишава неговата чувствителност, а силният намалява болката.


Коментари