Публикация

Как смехът ни прави по-здрави


Стресът вече се е превърнал в епидемия, виновна от своя страна за появата на болестите.

Тази констатация не е толкова страшна, когато си припомним, че човечеството разполага от незапомнени времена с чудодеен универсален антистрес лек . Той е винаги на разположение!

Още в древността имало лечители, които вярвали, че хуморът ускорява заздравяването на раните и помага за по-бързото излекуване на болните.
Чувството за хумор ни дава по-позитивен поглед към света, настроението и работоспособността се повишават, появява се нагласа за нови идеи, подобряват се отношенията с колегите и в семейството.


Научно е доказано, че смехът укрепва имунната система, намалява се остротата на алергичните реакции, понижава се нивото на захарта при диабетици, подобрява се самочувствието на хора с депресия. Смехът снижава нивото на болката, укрепва белите дробове и сърцето.

Всички тези ефекти могат да се обяснят с намаленото отделяне на хормоните на стреса.

Неслучайно в много клиники по света се практикува смехотерапия. На конгрес по изучаване на смеха в Бирмингам бяха изнесени следните данни: медицинските показания са по-добри при страдащи от ракови заболявания, които редовно се смеят. Процентът на излекувани при тях също е по-висок.

Хората все още се отнасят лекомислено към смеха като толкова сериозно профилактично и терапевтично средство. За щастие, смехотерапията в последните години се разпространява все по-бързо по целия свят.

Ето и някои конкретни факти в подкрепа на най-древното и безплатно лечебно средство:
Многобройни са изследванията, които потвърждават обезболяващото действие на смеха, особено при артрит, проблеми с гръбначния стълб и неврологични заболявания.
Твърди се, че 10 минути смях може да осигурят на пациента допълнителни 2 часа сън без болка.
Някои лекари предполагат, че смехът прeизвиква отделянето в кръвта на ендорфини – вещества, притежаващи болкоуспокояващо действие.

Реакцията на имунната система на смях е противоположна на реакцията на стрес. Хуморът отдавна се препоръчва като средство за преодоляване на стреса.
Научно е доказано, че той потиска изработването на четирите основни хормона на стреса.
Вече е неоспорим факт, че хората, които си падат по хумора, по-рядко боледуват. Изследвания даже са доказали, че респираторните заболявания заобикалят децата на весели майки.

Смехът може да се нарече „вътрешен галоп”. Както и по време на сутрешно бягане, кръвното налягане в началото се покачва, а после постепенно спада до стойности, по-ниски от тези преди тренировката.

По същността си смехът е дихателна гимнастика, като най-силно лечебно значение има дълбокият смях.

А неотдавна японски учени установиха, че смехът непосредствено влияе върху нивото на захарта в кръвта. В Страната на изгряващото слънце сеанси по смехотерапия се провеждат с голям успех в болници за лечение на туберкулоза.


" }-->

Коментари