Публикация

Рано ли е за алергии?


Темата за алергиите тази година е подранила заради по-бързото настъпване на пролетта.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) алергичните заболявания са се увеличили повече от три пъти в последните години под влияние на замърсяването на околната среда, увеличената концентрация на озона, променения бит на хората. Характерна особеност на полинозата (т.нар. сенна хрема) е строго изявената сезонност.

Клиничните прояви на алергичната реакция могат да бъдат открити в различни системи и органи: в горните отдели на дихателните пътища (във вид на алергични ринити), в долните отдели на дихателните пътища (във вид на бронхиална астма), в органа на зрението (във вид на алергичен конюнктивит), по кожата (обриви).

Най-честото алергично заболяване, засягащо повече от 15 % от населението на света, е алергичният ринит – полинозата.

Сезонният алергичен риноконюнктивит се причинява от полени: от дървесен произход (сезон – ранна пролет), треви (късна пролет и лято) и бурени (късно лято и ранна есен). Това състояние се характеризира с типичен набор от симптоми, включващ кихане, сърбеж в носа, запушване на носа с частична или пълна непроходимост, секреция, наличие на очни симптоми – конюнктивит и сълзотечение.

Симптомите не застрашават живота на болния, но са много неприятни и могат значително да снижат качеството му на живот. И тъй като от това заболяване страдат предимно млади хора – във възрастта от 15 до 25 години, то намалява значително тяхната работоспособност в периода на изразена симптоматика.

Нерядко обаче алергичният ринит се диагностицира и лекува неправилно.Той може да се съпътства от бронхиална астма, като в последните години съчетанието достига 80 %. Наличието на алергична хрема е рисков фактор за развитието на астма, като този риск нараства с възрастта. Лечението на алергичния ринит повлиява благоприятно хода на съпътстващата бронхиална астма, поради което комбинираната терапия на двете състояния е от голямо значение.

Най–ефективният начин за лечение би бил прекъсване на връзката с алергена. Това обаче изисква точното му определяне, което за съжаление не винаги е възможно. Друг, макар и не лишен от трудности начин, е специфичната хипосенсибилизация (алергенна имунотерапия – "алергична ваксина").

Така че най-важно място в лечението на алергичните риноконюнктивити заема лекарствената терапия. В частност, средство на първи избор се явяват препарати, отнасящи се към най–новото поколение антихистаминови препарати. Когато симптоматиката е локална, първо средство на избор за лечението съвсем логично е локален антихистаминов препарат. И пак съвсем логично в случая достигаме до единствения такъв, предлагащ се на българския пазар – германския Алергодил. Медикаментът е под форма на спрей за нос и капки за очи.

Алергодил (спрей за нос и капки за очи) представлява стерилен, бистър воден разтвор, съдържащ ацеластин хидрохлорид.Той действа бързо – до 15 мин. (за разлика от кортикостероидите, чийто ефект настъпва значително по- късно). Има продължителен, 12-часов ефект, няма странични действия и е показан за всички групи от населението.

 

Коментари