Публикация

Компютърът не прощава пренебрежението към здравето


Работохолици с възпалени червени очи вече се срещат на всяка крачка. Затова хората, прекарващи много време пред компютъра, трябва да знаят, че той съвсем не е най-добрият приятел на здравето. Не забравяйте строго да се придържате към правилото: 45 минути работа -15 минути почивка. Не прекарвайте пред монитора повече от 6 часа на ден, ползвайте регенериращи капки за очи, след работа задължително взимайте душ.

Основните вредни фактори, действащи на човека пред монитора са:
- седящото положение в продължение на часове;
- въздействието на електромагнитното излъчване от монитора;
- умората на очите и натоварването на зрението;
- стресът при загуба на информация
;

Седящото положение
Човек седи пред компютъра в отпусната поза, но за организма тя се оказва принудителна и неприятна. Напрежението в шията, ръцете и раменете предизвиква остеохондроза, а при децата - сколиоза. При дълго седене между седалката на стола и тялото се образува топлинен компрес, който е причина за застояване на кръвта в тазовите органи. Това може да доведе до простатит и хемороиди - заболявания, лечението на които е дълъг и неприятен процес. Застоялият начин на живот пък ще ви осигури затлъстяване.

Електромагнитните излъчвания
Съвременните монитори все още не са напълно безвредни, въпреки че са доста по-безопасни за здравето. За предпочитане определено са мониторите с течни кристали. Но ако вашият е стар, по-добре стойте максимално далече и работете колкото можете по-малко.

Въздействие на зрението
Очите реагират и на най-малката вибрация на текста или снимката, както и на всяко примигване на екрана. Това води до претоварването им и зрението загубва остротата си. Лошо влияние оказват и неудачният подбор на цветовете, шрифтовете, прозорците в използваните програми, неправилното разположение на екрана.

Претоварване на китките
Нервните окончания на пръстите буквално се разбиват от постоянните удари в клавиатурата. Това предизвиква изтръпване и слабост. В крайна сметка можете да се сдобиете с хронично заболяване на китките.

Стресът
Съвсем не всички, работещи на компютър, правят резервни копия на информацията си. А вирусите не дремят и могат да поставят в стресираща ситуация и най-добрите програмисти. Този стрес е довеждал някои хора и до инфаркт. Влияние на психиката

Игроманията, интернет зависимостта, увлечението по електронните книги - това са сериозни и нелеки проблеми. Очевидно пълничкият трудноподвижен човек, прекарващ голяма част от живота си пред монитора на компютъра не може да се нарече физически здрав. Особено, ако рядко излиза на чист въздух, да не говорим за посещения на спортни зали или плувни басейни. А когато най-добрият му приятел и основно средство за връзка с околния свят е компютърът, то можем да говорим и за възникнали психически проблеми. В крайна сметка такъв жизнен стил не можем да наречем здравословен начин на живот.

Коментари