Публикация

Храносмилателен комфорт в две капсули


Доц. Борислав Владимиров от Университетска болница "Царица Йоанна" пред Хелт медия.

Доц. Владимиров, какво представлява функционалната диспепсия?Диспепсията представлява болка или дискомфорт в горната коремна половина. От 20 до 60 процента от хората по света имат подобни оплаквания и тъй като това е ежедневие, те не отиват на лекар, докато нещата станат по-сложни. Така те създават доста грижи на лекарите, но в края на краищата това е нашата работа.
Диспепсията се дели на три групи. Има диспепсия с известна причина - наречена още симптоматична диспепсия, която се наблюдава при различните органни заболявания, и функционална диспепсия с две подгрупи - с установена патофизиологична и микробиологична характеристика.

Какви са причините за възникването й?

Те са ясни. И до ден днешен те само се предполагат, но не са установени. Трябва да има алармиращи симптоми, за да накараме болните да се изследват.


Жените или мъжете са по-податливи на функционалната диспепсия?
Еднакво страдат и двата пола. Разбира се, зависи в каква възраст. Ако една жена е в активна възраст или е в годините, в които идва климаксът, нещата са доста различни, но по принцип активните хора, тези, които искат винаги да водят хорото и личности, които не се дават, винаги имат функционална диспепсия и никой не успява да я победи. По-умерените хора, по-мислещите, последователните по-малко се поддават на такива влияния.

Да кажем нещо и за алармиращите симптоми на функционалната диспепсия...
Един пациент, ако е загрижен за ежедневието и немарлив към здравето си, обикновено идва с анемия. Като правило тези хора се обръщат късно към нас, когато са загубили част от килограмите, има редукция на тегло. Това доста сериозно навежда на мисълта, че не се касае за функционална диспепсия и тези пациенти трябва по най-бързия начин да бъдат изследвани, за да може да се изключи сериозно заболяване. Понякога пациентите направо постъпват с кръвоизливи. Това е алармиращ симптом, на който спешно трябва да бъде извършено ендоскопско изследване. То се провежда в специализирани кабинети.

Как се лекува функционалната диспепсия?

Лечението не винаги започва с медикаменти. Много е важен разговорът с пациентите. Ако ние ги напътстваме и им обясним как да се хранят - пет, шест пъти през деня на по-малки порции, да има три основни хранения, между тях да се приемат плодове и зеленчуци. Ако пациентите ни послушат, няма да се създава обем в стомаха и те сами ще излязат от ситуацията. Хората, които не успяваме да убедим, или работят на места, където е невъзможно да се хранят по три пъти на ден и в промеждутъците да хапват плодове, тогава проблемът много трудно може да се реши и ние пристъпваме към някои медикаменти. Българинът обича да се самолекува, да приема сода, с което си вреди. Той сам си създава функционалната диспепсия.

Напоследък като че ли са модерни препаратите на растителна основа. Има ли нещо, което бихте могли да препоръчате на нашите слушатели за оплаквания, за които говорим днес?
В много страни в света се предлагат такива препарати, които не са с рецепта. Пациентът може да отиде да се ги купи от аптеката, от гастронома. Те са така наречените хранителни добавки, регистрирани в някои страни, има ги и в България. Такъв един препарат, който навлиза на нашия пазар, е ComFortex. Това са перли, които могат да се вземат след хранене два пъти дневно по две таблетки, а може и по една, зависи от състоянието на пациента.

 

Коментари