Публикация

Където не влиза слънце, влиза лекар


Рахитът е заболяване на бързо растящия детски организъм до 2-годишна възраст. Той се дължи на липсата на витамин Д, без който е невъзможно да се усвояват калцият и фосфорът, необходими за правилното развитие на костната система.

По правило калций детето получава от майчиното и кравето мляко, както и от изкуствените адаптирани млека. Витамин Д обаче в тези продукти почти няма. Намира се в малки количества в яйчения жълтък и в черния дроб на рибата треска. Единственият сигурен начин детето да си набави витамин Д е чрез кожата, подложена на слънчевите лъчи.

У нас се срещат обикновено леките форми на рахит. Той е най-чест при децата, родени в края на есента и началото на зимата, когато няма слънце. Рискът от рахит е висок при бебетата с ниско тегло, които, за да настигнат връстниците си, трябва да наддават бързо, както и при прехранените деца с хронична диария.

В топлите месеци детето трябва да се извежда навън и да не бъде навлечено, а голяма част от кожата му да е открита. Така слънчевите лъчи ще въздействат на по-големи участъци на телцето му.

Слънцето трябва да се използва внимателно, за да има полза. До 3-месечна възраст не се правят слънчеви бани. След това бебето, задължително с шапка на главата, трябва да се оставя на шарена сянка. Крачетата и ръчичките може по-късно да се оставят на слънце, но да не се забравят слънцезащитните кремове за бебета - поне с фактор 24-30.

През юли и август е нужно да се изберат по-хладните часове - до 10:00 часа сутрин и след 16:00 часа. Разходката да бъде в парка, а не по улиците. Да не се забравят и течностите, които детето трябва да поема, за да не се стигне до обезводняването му.

За да избегне рахитът, детето не трябва да се храни с традиционната каша от препечено брашно. Витамин Д се дава ежедневно на здравите и доносени деца още от края на 21 ден след раждането. До инжекции се стига само по необходимост. Прекъсването на взимането на витамин Д трябва да бъде през лятото, когато могат да се правят слънчеви бани.

Когато детето е било болно от рахит, може да се появи усложнението спазмофилия (понижено съдържание на калций в серума), което се изразява в гърчове на крайниците. За щастие, това се случва рядко. Дори след години се разбира, че детето е прекарало рахит, показателни са олимпийското чело (капус квадрати) или изкривените крачета. Късното никнене на зъбите не е признак за рахит, а по-скоро е наследствено.

 

Коментари