Публикация

Внимание: магнитни бури!


Човешкият организъм е зависим от действието на различните природни фактори. За здравето най-важните са колебанията на атмосферното налягане, температурните промени, влажността и измененията в йонизацията на въздуха, магнитните бури. И всички ние като живи същества непрекъснато сме подложени на колебания в жизнените си функции, причинени от тези промени.

При повишена йонизация на въздуха много хора се оплакват от вялост, отпадналост, чувстват се уморени, разбити, измъчени. Когато това се съчетава с повишена температура на въздуха и намаление на влажността, човек става потиснат (състоянието е известно още като фенова болест), склонен към прояви на хипотония (понижение на кръвното налягане) и депресии.

При обратното състояние - отрицателна йонизация, се чувстваме бодри, в душевен подем, тонизирани, със засилена работоспособност и със силен прилив на енергия. По тази причина в някои страни функционират камери, работещи с отрицателно йонизиран въздух, за лекуване на невротични разстройства, депресия и астенични прояви. За всекидневно приложение в бита на хората също бяха създадени йонизиращи лампи.

Върху организма най-мъчително въздействат прословутите магнитни бури. Какво представляват те? Периодично на определени цикли в Слънцето стават изригвания на големи количества плазма. Огромни потоци заредени частици се носят с висока скорост в пространството. Когато те достигнат магнитното поле на Земята, причиняват тежки смущения и нарушения в структурата му. Хората усещат това по неприятен начин.

Значителните промени в силата на земното магнитно поле причиняват осезателни разстройства във функциите на органите и системите в тялото. Особено чувствително реагират на тези магнитни аномалии хората със заболявания на сърдечно-съдовата система. Последиците са опасни: рязко се понижава кръвното налягане, намалява се обемът на количеството кръв, което циркулира в кръвоносните съдове. Това особено важи за коронарните съдове, хранещи сърдечния мускул. Промените може да провокират стенокардна криза или развитие на инфаркт на миокарда.

Много често магнитните бури могат да причинят нарушаване на нормалния сърдечен ритъм и различни видове аритмии - екстрасистоли, пристъпни тахикардии, тахиаритмии, както и засилване на съществуващите сърдечни блокове. Това се получава, защото настъпват смущения в провеждането на електрическите импулси по нормалния им път в проводната система на сърцето.Тъй като се нарушават кръвообращението и мозъчното оросяване, по време на такива резки магнитни промени може да се появят прояви на хипотония със световъртеж, загуба на равновесие и склонност към колабиране.

Когато се наруши електрическата дейност на мозъка по време на такива аномалии, се наблюдават разстройство и намаление на паметта, забавяне на реакциите, влошаване на вниманието, концентрацията и съобразителността. Човек става по-бавен, муден и потиснат в реакциите си, с нарушена ориентация. Настъпват и промени в настроението, най-често става раздразнителен, оплаква се от тежест в главата, замаяност или силно главоболие. Последното може да бъде провокирано при хора, страдащи от мигрена или невралгии.

По време на магнитна буря болните от артериална хипертония или атеросклероза с развитие на мозъчно-съдова болест, могат при рязко покачване на стойностите на кръвното налягане, да получат временни парези или трайни парализи като следствие от исхемичен или хеморагичен инсулт. Страда и вегетативната нервна система с прояви на гадене, пресъхване на устата, обилно и лесно изпотяване, болки в стомаха.

Всички тези здравословни отклонения тревожат сериозно хората и нарушават естествения им жизнен цикъл. Но приемането на каквито и да било лекарства трябва да става само след консултация със специалист.

Коментари