Публикация

Антиоксиданти от Хималаите - за красота и дълголетие


Окислението е необходима реакция при обмяната на веществата в човешкия организъм. То се извършва във всички клетки, но в процеса на нормалния метаболизъм се образуват отпадни продукти на обмяната, наречени свободни радикали. Те са много активни частици, които за кратко време влизат във верижна реакция с милиони молекули, оказвайки неблагоприятно въздействие. Обичайно в здравите клетки се образува малък процент свободни радикали, така както добре работещият двигател на колата отделя малко пушек и дим от изгорелите газове. В здравия организъм съществува баланс между образуването на свободни радикали и естествената антиоксидантна система от ензими, която го защитава от увреждащото им действие.

За съжаление живеем в замърсен и "задъхан" свят. Цигареният дим, мръсният въздух, редовната употреба на алкохол и стресовият начин на живот са генератори на огромно количество свободни радикали. Храната, която ядем и водата, която пием, също са тяхно "пристанище" под формата на пестициди и други токсини. Преждевременното стареене, нарушеният имунитет, астмата, сърдечносъдовите заболявания, увреждането на черния дроб и др. са свързани с образуване на огромно количество свободни радикали, с които тялото ни не може да се справи.

За да подпомогнем организма си в тази неравностойна битка, трябва да си осигуряваме ежедневно здравословна доза пресни плодове и зеленчуци, богати на естествените антиоксиданти- минерали, витамините С и Е, бета каротин.

От древни времена билките са използвани като естествено средство за подмладяване, пречистване на организма и за предпазване от болести. Мъдрата природа ни е дарила с лековити растения, които са естествени антиоксиданти. Един такъв дар от Хималаите е растението пикрорив. Расте в ограничен район на 4000 метра надморска височина в Индия и Непал. Пикрорив е сложен микс от естествени антиоксиданти, наречени пикрозиди. Екстрактът от растението е трудно разтворим във вода, затова се предлага под формата на капсули, които съдържат 300 мг активно вещество. В аптеките се намира под името Неразауе.


Това е хранителна добавка с мощен антиоксидантен ефект. Профилактичният прием в доза два пъти по една капсула дневно осигурява биохимично пречистване на стомашно-чревния тракт. Неразауе е прекрасно средство при "мързеливо" храносмилане. Прочиства бъбреците и черния дроб, главните ни органи, отговорни за преработката и отделянето на всички токсични вещества, попаднали или образувани в организма ни. Подходящ е за приложение и при провеждане на диети за отслабване, когато в тялото се отделят много токсини, от които по-лесно се освобождаваме с помощта на естествените антиоксиданти от природата.

И така, както всяка държава се нуждае от военна защита, тялото ни също се нуждае от защита на всички нива - клетки, органи и системи, под формата на естествени антиоксиданти, които да подсигурят здраве и комфорт в иначе забързаното ни ежедневие.

Коментари