Публикация

Ще се лекуваме ли свободно в Европа!


Европейският съюз на частните болници проведе форум в София. Лобирането за лечение без граници - задача на нашите евродепутати

Едва между 3,4-4% от медицинските дейности в България се извършват от частни здравни заведения, докато осреднено за Европа цифрата надвишава 50 на сто. Това стана ясно на проведената преди дни среща на Европейския съюз на частните болници в хотел Хилтън. Във форума участваха повече от 30 медици от франция, Белгия, Италия, Германия, Португалия, Швейцария, Полша и Унгария.

Основната дискусия беше съсредоточена около проблема със свободното движение на пациентите в рамките на Еврозоната. Докато спешното обслужване на всички пътуващи граждани вече е регламентирано, все още под въпрос остава тяхното планово лечение. Колкото и странно да звучи, българинът е сред привилегированите пациенти - достъпът до лекар е бърз и ефективен, сочат изнесените данни.

Почти няма страни, където можеш да намериш личния си лекар по всяко време, да отидеш на консултация със специалист почти винаги, когато искаш и да постъпиш в болница за лечение или операция в най-кратки срокове - каза д-р Макс Понсейе от франция, председател на Европейския съюз на частните болници. Когато говорим за държавния сектор, в повечето европейски страни това се разтяга дълго във времето и лишава пациентите от бърза и навременна диагностика и лечение. Ето защо частните болници все по-упорито дават своята заявка за равнопоставеност на пазара. Д-р Понсейе бе категоричен, че частните лечебни заведения в цяла Европа се намират в неравноправно положение. Той смята, че идеята за частно здравеопазване се базира на високото качество на медицинските услуги, като приоритетно право на всички пациенти, възможността да се използват прогресивните технологии, както и свободен избор на лекар и болнично заведение. Ето защо частните болници се чувстват готови да приемат пациенти от всички страни и очакват междудържавнически спогодби за решаване на финансовата страна от проблема. Ясно е, че никой обикновен гражданин не може сам да си поеме лечението в друга страна, без регламента от държавата и осигуровка от доброволен здравноосигурителен фонд.

"Министерството трябва да направи такъв пакет от медицински дейности, който да е осигурен с достатъчно средства от НЗОК на 100%. Надграждането би трябвало да се поеме от доброволните здравноосигурителни фондове - смята д-р Стайко Спиридонов, председател на Националната асоциация на частните болници. - Говори се, че здравната вноска ще се увеличи с 2%, защо те да не отидат в доброволните фондове и те да предоставят допълнителни услуги, включително и лечение в чужбина - допълни той. Лобирането за лечение без граници в Европейския съюз трябва да е задача и на нашите евродепутати - убедени сме, че това ще стане, въпросът е кога - каза д-р Спиридонов.

На пазара на медицинските услуги в България работят едва 45 частни болници, а по клинични пътеки те използват само 17% от бюджета на НЗОК. Около 2 млрд. лева е общият оборот на българския здравен капитал, от тях близо 50 млн.лв. са от частни медицински услуги.

В Англия се чака с години за планова операция
По официални данни, англичаните чакат по 3 и повече години за планови операции. В момента листата на чакащи пациенти доближава 120 000 души. Липсата на специалисти заради скъпото обучение по медицина и недостатъчният брой държавни болници принуждават много хора да стоят в т.нар. "уейтинг листи", докато им дойде редът за поставяне на изкуствена тазобедрена става, например. Подобно е и положението във франция. Това са страните, където частният сектор заема 60-70% от здравния пазар. Но ... все още няма кой да му плати, за да поеме всички нуждаещи се..

Коментари