Публикация

Горещините са вредни за бременността

Дългото стоене на слънце е изключително нездравословно за бременните жени...


Много бъдещи майки през лятото се опитват да излязат извън градските условия и да отидат на море, на вилата, а някои планират и по-далечно пътешествие в приятно и топло местенце. И вие едва ли сте изключение. Все пак не забравяйте, че бременността е период, когато вашето тяло се нуждае от повече грижи и ухажване.

На първо място дългото пребиваване на слънце е изключително нездравословно занимание. Защо?

Хормоните (особено естроген), чиято концентрация по време на бременност се повишава под въздействието на слънчевите лъчи, могат да предизвикат образуването на т. нар. "маска на бременността". Това са тъмни петна, появяващи се предимно по носа и челото. В някои случаи те изчезват след раждането, но понякога остават и за цял живот.

Слънцето може да доведе до повишаване температурата на вътрешните органи на бъдещата майка, естествено и на плода. Ако той се прегрее, може да се стигне до мозъчно увреждане.

Някои изследователи твърдят, че има връзка между ултравиолетовото излъчване и аномалиите в развитието на нервната система на бебето. Те се обосновават с факта, че под въздействието на слънчевите лъчи се снижава нивото на съдържаната в организма фолиева киселина, което може да предизвика дефекти в развитието на нервната система.

Бременните жени, оказали се в плажната зона, трябва бързо да си намерят дебела сянка. Главното е да не стоят повече от 10-15 минути на слънце. Гърдите и коремът задължително да са покрити.

Ако не сте намерили слънцезащитен крем, в чиито инструкции пише, че е разрешен за бременни, по-добре не рискувайте. Съществува реална опасност от възникване на алергична реакция.

Решите ли да се разхладите в морето, припомнете си, че водата и светлият пясък усилват ултравиолетовото излъчване.

Ако кожата ви е изсушена от слънцето, ще трябва да положите специални грижи. За да ви убедим, само ще споменем, че сухата кожа е по-склонна да образува стрий.

Коментари