Публикация

След раждането жените поумняват


Учени са констатирали, че майчинството дава тласък на възможностите за учене и запаметяване при жените, като позитивният ефект върху главния мозък, свързан с раждането на детето, може да продължи няколко десетилетия.

Въпреки, че на пръв поглед речта на младите майки се състои най-вече от гукане и мляскане, централната им нервна система стремително се развива, а възприятията се изострят.

Според статия, публикувана в научното списание "Scientific American", професорите Кинсли и Ламберт твърдят, че майчинството е свързано с много предимства, защото мозъкът се опитва да се развие в съответствие с изискванията, поставени му от новото състояние.

Тези наблюдения потвърждават и други изследователи. Кетрин Алисън пише, че в живота на жената няма друг период, в който да и е необходимо повече съобразителност, отколкото при отглеждането на малкото дете. И развитието на мозъка е отговорът, който природата дава на това предизвикателство.

Проблемът обаче е в това,че повечето майки са твърде изтощени от раждането и грижите за детето, да не говорим за хроничното недоспиване, за да могат активно да използват своите нови умствени възможности.

Причините за позитивните изменения са свързани както с освобождаването на определени хормони, така и с активизацията на някои структури в мозъка. Хормоналните колебания по време на бременността, раждането и кърменето увеличават размера на клетките в отделни негови зони.

При условие, че дейно участва в грижите за бебето, бащата, въпреки че не може да разчита на промени на хормонално ниво, също има шанс да катализира умствената си активност заради новите предизвикателства.

Учените са установили също, че вероятността да доживеят до 100 години е по-висока при жени, родили в по-късна възраст. Това е свързано с факта, че така мозъкът получава допълнителен стимул, който удължава периода на умствено здраве.

Коментари