Публикация

Слънцето лекува, но и уврежда!


Винаги имайте предвид две неща, когато се излагате на слънце: с целебното действие на слънчевите лъчи не трябва да се злоупотребява и особено чувствителен към тях е нежния детски организъм.

Слънчевите бани по време на почивките на планина или край морето могат да бъдат и вредни.

Най-често срещаните усложнения са слънчевите изгаряния. В повечето случаи те протичат не само с местни, но и общи болестни промени в организма като втрисане, висока температура, обща отпадналост и неразположение. Тези състояния не са причина за голяма тревога, но налагат временно прекъсване на баните.

Изгорената кожа трябва да се маже главно с неутрални средства - сок от краставица, бадемово, орехово или краве масло. Подходящи са и кремове със състав от леки мазнини, съдържащи линолин, витамин А, алантоин 2 и др.

При по-тежките случаи на слънчеви изгаряния трябва незабавно да потърси лекарска помощ.

Слънчевият удар е опасен за децата.

Слънчасването настъпва когато главата на детето е изложена по-интензивно и дълго силна слънчева светлина. За разлика от топлинния удар, слънчасването е следствие от повлияване на мозъчните центрове.

Неговите най-чести прояви са главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, сърцебиене и отпадналост. Понякога се наблюдават и болки в корема с повръщане. В такива случаи пострадалото дете трябва да се настани веднага на сенчесто и добре проветриво място и да му се осигури пълен покой.

Добре действат студени компреси с лед, поставени на главата. Детският организъм много по-лесно и бързо изпада в дълбоки нарушения на водния и солеви състав на тялото за разлика от организма на възрастните. Налице е и бърза тенденция към развитието на сериозни състояния, застрашаващи пряко живота.

Природните богатства на лятото могат да бъдат много полезни за укрепване на детския организъм. Когато ги използваме неправилно могат и да вредят. Затова винаги трябва да бъдат дозирани така, че да осигурят на децата както незабравими, така и здравословни моменти.

Коментари