Публикация

Иновативна колагенова превръзка при диабетно стъпало


Усложнение на редица заболявания са трудно заздравяващите рани. Едни от тях се развиват при невропатно диабетно стъпало. Това състояние се получава при хора със  захарен диабет вследствие на ортопедични деформации, влошаване на кръвоснабдяването и неправилно лекувана диабетна полиневропатия.

 

Последицата е, че чувствителността на стъпалото намалява, натрупва се мазолна формация върху точките с най-голям натиск и се появява рана.

 

При неправилно лечение тя се задълбочава и след това се превръща в трудно заздравяваща. Рани от този вид се наблюдават нерядко и след охлузване и други  поражения, когато не е бил овладян своевременно възпалителния процес.

До неотдавна в България, за обикновените и трудно заздравяващите рани, можеха да се използват само обикновени превръзки и такива, съдържащи алгинатни компоненти, хидроколоидни съставки, гелове, силиконови полупропускливи мембрани. Тези превръзки трябва да се сменят често - манипулация, при която раната се дразни и често е свързана с болки.

От скоро у нас лекарите могат да използват специална колагенова мембрана, която се казва Хеликол. Тя е гъвкава, през нея може да се вижда раната, а болката след поставяне видимо намалява.

Колагенът, използван в мембраната Хеликол, е базиран на патентована технология, която осигурява най-чистия и висококачествен колаген тип - I, който е най-близък до естественото заздравяване на раната.

Хеликол се поставя еднократно в случаите на чиста рана, при изгаряния от втора степен и на места след взети трансплантационни присадки.

Когато по някаква причина раната е била замърсена и се е възпалила, в началото не е удачно да се използва стерилна колагенова мембрана. Но когато възпалението се овладее и дори и да има некротични гнезда, Хеликол е без конкуренция при лечението.

При ползването му болката отслабва и нещо, което е изключително важно е, че белегът също намалява, тъй като самият колаген подрежда новообразуващите се влакна. Не се налага употреба на други продукти за намаляване на белега.

Коментари