Публикация

Рак на кожата - открива се лесно


Манията за шоколадов тен, станала хит още от времето на Коко Шанел, може да доведе до рак на кожата. Колкото по-големи дози слънчеви лъчи получаваш, толкова опасността от злокачествено заболяване расте. Плажните масла и млека с висок защитен фактор пазят само до известна степен. Те със сигурност не ви дават гаранции, ако се излагате на слънце, когато то е най-опасно - времето между 11 и 16 часа.

Не по-малко рискове носят и изкуствените лъчи на солариумите.

Ракът на кожата се засича много лесно, защото може да се забележи дори само с оглед на тялото. Злокачествените образувания се появяват по-често при хора над 40-годишна възраст, като засягат и двата пола. Не трябва да се забравя, че има и наследствена причина, особено при меланома. Ранната диагностика гарантира продължителен живот на пациента след лечението.

Профилактичният преглед при дерматолог трябва да се прави на всеки шест месеца. Ако миниатюрната бенка е започнала да едрее, да се подува като шапчица или да нараства асиметрично, тогава без отлагане се търси специалист. При прегледа дерматологът използва специален уред - дерматоскоп, който оптически отстранява роговия слой на кожата и може да се изследва структурата на пигмента и кръвоносните съдове на това място. Така се преценява дали бенката е злокачествена. Търсят се и увеличени лимфни възли.

Меланома малигнум

Малигненият (злокачествен) меланом е тумор, който произхожда от меланоцити - клетките, произвеждащи пигмента меланин. Той определя цвета на кожата, косата, очите. Меланомът е един от най-злокачествените тумори, което се обуславя и от ранното му метастазиране.

Причините за възникването му не са достатъчно известни. От значение са наследствеността, ултравиолетовите облъчвания, хормоналните проблеми и особено хроничното дразнене на пигментираните бенки.

Измененията започват с тъмни бенки, пигменти и непигментни промени на кожата, настъпили след раждане или върху непроменена кожа. При възникване на меланома малигнум, върху променената кожа се развива силно увеличение на обема на образуванието, което потъмнява до мастилено-черно и се уголемява. Впоследствие туморът започва да кърви и се покрива с коричка. Понякога се образува трудно зарастваща язва.

Коментари