Публикация

Как да се предпазим от насекомите през лятото?


Насекомите са едни от най-старите създания на земята - на повече от 400 милиона години. В разгара на лятото цикълът на тяхното развитие е най-активен и вероятността да бъдем ухапани или ужилени нараства непрекъснато. Това става при контакт с пчели, оси, стършели, кърлежи или комари.

За част от хората ужилването причинява болка и стрес,

а за други, с изразени алергични реакции, то може да предизвиква развитието на тежки смъртоносни реакции като алергичен шок.

Установено е, че редица фактори в човешкия организъм привличат жилещите насекоми и ги

принуждават да проявяват агресия

Преди всичко това са силните миризми и аромати, като лакове за коса, парфюми, лосиони, плажни масла и спрейове против слънчево изгаряне.

Освен от аромати, насекомите се привличат и от различни ярки цветове. Затова връхни дрехи с щамповани цветя крият потенциален риск от ужилване.

Пчелите и осите се дразнят и от миризмата на чесън, кромид лук, лош дъх и потта на тялото. Те жилят най-вече през месеците юли и август, когато настъпват големите горещини. Отровата им действа по различен начин върху човешкия организъм - от развитието на местен оток, парене и болка, до появата на генерализирани алергични реакции със сърбеж, обрив, силно подуване на тъканите, задух и виене на свят. В много тежки случаи се стига и до загуба на съзнание.

Тежки алергични прояви могат да възникнат и при ужилване в устата, гърлото или на много места едновременно. Това може да причини оток със задушаване и тежка обща токсична реакция на организма.

Сладките храни - конфитюри, мармалад, мед и други, привличат летящите насекоми, което е предпоставка за повишен риск от ужилване.

Живеещите в нашата страна скорпиони са по-дребни от тези в южните области на земята и са с много по-слаба отрова от тях, тъй че

не представляват някаква реална заплаха

за хората освен за тези с алергични реакции на организма.

Комарите също ни тормозят през топлите и влажни сезони на годината. От тяхното ухапване се получават най-често познатите от всички локални токсоалергични реакции на кожата, вследствие на съдържащите се в слюнката им различни противосъсирващи съставки и други дразнещи вещества. Само един, от многото съществуващи в нашата страна видове комари, може да пренася и предава четирите причинителя на опасната болест малария, от която всяка година умират близо 3 милиона души по света, а 2 милиарда са болни от нея.

Комарите се привличат от по-високата телесна температура на тялото и от съдържанието на определени вещества в потта му, действащи като химически дразнители.

За предпазване от насекомите се използват т.н репеленти. Това са отпъждащи вещества под формата на спрейове, лосиони, кремове и други, които се нанасят по откритата кожна повърхност и дрехите (при нужда). От природните продукти лавандуловият спирт, лайката и оцетът отблъскват комарите.

 

Коментари