Публикация

Дишай правилно - живей дълго


Във всекидневието си постоянно се намираме под влияние на стрес с различна интензивност. Той обезсилва организма ни, изтощава енергоресурсите ни и в крайна сметка може да ни осигури сериозни заболявания. Даже след като се прекрати въздействието на стресовия фактор, ако не умеем добре да се отпуснем, организмът ни няма да получи пълноценно разреждане на напрежението и няма да се възстанови изцяло. С неумението за пълно отпускане се обясняват явления като безсъние, повишена умора, чувство на апатия, нежелание за работа и др.

В наше време съществуват  много

методи, премахващи стреса и умората  

Те са групирани в пет основни направления: тренировка на дишането, отпускане на мускулите, изменение в положението на тялото, масаж и концентриране на вниманието. Най-важно от тях е дишането.  Повечето възрастни хора дишат неправилно, защото мислят, че организмът им сам регулира необходимото му количество въздух. Ако веднъж в седмицата, докато се разхождате, дишате дълбоко и мислите, че сте направили нещо за здравето си, лъжете се.  За да съхраните здравето и красотата си, е необходимо ежедневно да прекарвате известно време на свеж въздух. В необходими количества той не може да бъде заменен нито от лекарства, нито от масаж или вана, нито от кремове, лосиони и каквато и да била козметика. Даже старателно спазваната здравословна диета няма да помогне за обновлението на организма ви, ако не е съпроводена с правилно дишане.  

Неговото значение е трудно да се оцени  

Придвижването на диафрагмата действа на сърцето като своеобразен масаж, облекчава работата му и помага при снабдяването на организма с кръв. Всекидневните дихателни упражнения на отворен прозорец или на свеж въздух, ще ви позволят за дълго време да съхраните здравето и младостта си. Свободното и дълбоко дишане може да стане за вас необходимо и съвсем естествено. Десет вдишвания и издишвания са съвсем достатъчни. Прекомерното натоварване в този случай е също така вредно, както при всичко, с което се прекалява. Важно е при това упражнение мускулите ви да са съвсем отпуснати. Старайте се да дишате дълбоко в първите дни, заставяйте диафрагмата да участва в този процес. По-късно, когато няма да е необходимо да контролирате всяко вдишване, започнете едновременно да разширявате и гръдния кош.  

Предлагаме ви няколко упражнения, които ще ви научат да дишате правилно

 1. Легнете, изпънете краката и ръцете покрай тялото. Издишайте въздуха от белите дробове. Дишайте при напълно отпуснати мускули, дълбоко прибирайки диафрагмата. Правете това бавно и спокойно. Бройте до три.

2. Издишайте, като изразходите за това два пъти повече време, отколкото за вдишването, бройте до шест. Преди да си вземете въздух, пребройте до девет. Колкото по-дълга е паузата, толкова по-дълбоко и пълно е вдишването.

3. Ако искате да направите второто упражнение по-ефективно, повторете го, като сложите на корема си тежка книга или друг предмет. Вдишвайте само през носа, а издишвайте през устата.

Целта на тези упражнения е да се научите да дишате свободно и ритмично. Дълбокото равномерно дишане укрепва мускулатурата, подобрява кръвообращението, придава правилна стойка.

Коментари