Публикация

Калолечение


Само че не става дума за изкуство, а за лечение. Дори намазано с лечебна кал женското тяло изглежда доста привлекателно и атрактивно. А калта ще я намерите на Поморийското езеро, което според археологическите находки се е образувало след катастрофално земетресение през 740 г. пр.н.е. Лиманната кал е използвана през всички епохи до наши дни.

Тя е ценен природен продукт, богат на химически и биологични съставки: йони, киселини, витамини, особено важни при лечението на много заболявания и като цяло оказва комплексно оздравяващо влияние върху организма.

Калолечението се препоръчва при заболявания на външните и вътрешни полови органи на жената, стерилитет и др. След кална маска кожата на лицето добива нормален тургур, а кожата на тялото става като кадифе. Самото калолечение е сложно и многостранно действие. Утаечно-лиманната кал е черна, мазна на пипане, с миризма на сероводород, със силикатно-карбонатен скелет и ниско съдържание на гипс. С нея се лекуват и всички видове заболявания на опорно-двигателния апарат (с изключение на острите и специфичните), на периферната нервна система, както и кожни болести. Терапевтичният ефект се дължи на въздействието на всички съставки, между които основна роля играе термичният, химическият и механическият фактор.

По време на Първата и Втората световна война (преди откриването на пеницилина) с нея са лекували рани под формата на компреси или директно нанасяне. Лечението води до подобрение на обменните процеси, повишават се защитните сили на организма, също така и трофиката на тъканите. Нивото на кръвната захар и холестерола спада. Стимулира се половата система и много други дейности на човешкия организъм.

Коментари