Публикация

Д-р Дженари: Мастектомията не е присъда


 Д-р Роберто Дженари е един от най-известните европейски специалисти в областта на рака на млечната жлеза и малигнения меланом. Консултант в МОКЦ в МБАЛ "Царица Йоанна" от неговото създаване през 2005 г. до момента. Два пъти месечно д-р Дженари консултира български пациентки с диагноза рак на млечната жлеза.

Д-р Дженари, защо решихте да се занимавате с този най-сериозен здравословен проблем при жените - рака на гърдата?
Статистиката е тревожна - всяка година от рак на гърдата в света умират 502 000 жени. Затова заболяването се определя като здравословен проблем номер едно сред нежната половина на човечеството. Но медицината напредва, прилагат се нови и нови терапевтични методи. За мен е предизвикателство като хирург и онколог да работя в това направление, защото става дума за оцеляване, и то на красивите ни половинки.
На проекта "Breast Unit" в Европейския съюз се обръща особено голямо внимание, финансира се от европейски фондове. Ние, онколозите от Европа, искаме процента на излекуваните да се увеличава, а на тези с летален край да намалява. Сега, когато и вашата страна е член на ЕС, е много важно да се повиши стандартът и на здравните услуги, в случая - на диагностицирането и лечението на рака на млечната жлеза. Затова сме много благодарни за съдействието на д-р Петър Велев, управител на „Екофарм”, на д-р Нели Цолова, медицински директор на МОКЦ, и на доц. Бойко Коруев, изпълнителен директор на МБАЛ "Царица Йоанна" за съдействието да организираме първия "Breast Unit" център в София.

Защо първият български "Breast Unit" център ще бъде точно в болница "Царица Йоанна"?
Тук има всичко, от което се нуждае един такъв център, особено специалисти. Болницата е сертифицирана по европейските стандарти за здравни услуги. Има много добри отделения - хирургично, радиотерапевтично, онкологично,
патологично. Към онкологичното отделение има и квалифициран поддържащ екип от водещи психолози. Необходими са някои промени в организацията, иначе тук всичко е добре структурирано. Но ако вашата страна не беше станала член на ЕС, всичко това нямаше как да се осъществи.

Можете ли да твърдите със сигурност, че ракът на гърдата, установен в ранен стадий,  е лечим завинаги?
 Да, когато заболяването е открито наистина в ранен стадий, диагностицирано е точно и е назначена правилна терапия! И това е основната цел на "Breast Unit" центровете. Освен това, тенденцията всъщност е към все по-щадяща гърдата интервенция. Стават все по-актуални прилаганите напоследък сегментни резекции - малък разрез, радиално на млечната жлеза, като се маха миниатюрен сектор от нея. Разбира се, ако туморът е малък, единичен и открит в началната му фаза.

При този вид рак като че ли най-важен си остава социалният аспект - нарушава се целостта на гърдата, понякога тя се отстранява напълно, а за една жена това е истинска катастрофа.
Мастектомията (б.р. - отстраняване на гърдата) не е и не трябва да бъде присъда за жената! Тенденцията в този вид хирургия е да се запази колкото се може в по-цялостен вид гърдата. Някои предпочитат мастектомията, защото се вярва, че това е единственият сигурен начин да спасиш живота на жената. Но това не е истина. Защото има нормални стадии, при които клетките са още в началото на развитието си. Тогава трябва да се подложат на химиотерапия и лъчелечение, които са също толкова животоспасяващи, колкото мастектомията.

Случвало ли ви се е някога да отстраните цялата гърда?
- Да, но в много редки случаи. В Италия вече все по-рядко се прилага пълното отстраняване на гърдата. Но и дори това да се наложи, нещата са организирани така, че веднага след мастектомията жената се премества в друга операционна, където се прави пълна реконструкция на гърдата. Така че пациентката излиза от операционната зала "цяла" и се изключва напълно стресиращият момент, причинен от загубата на едната гърда.

Коментари