Публикация

Лятото увеличава огъня в тялото


Според древната наука за живота Аюрведа лятото е горещият сезон на годината, през който доминира огнената енергия. Организмите на някои хора са предразположени към прекомерното й увеличаване. То може да бъде последица както от климатичните условия и горещините, така и от много физически натоварвания, напрегната работа, консумацията на загряващи храни и напитки. Съвременният човек яде много храни, известни със загряващата си природа: червени меса, алкохол, кафе, пържени и пикантни храни.

До нарастването на огнената енергия в човешкия организъм може да се стигне и вследствие на нарушения във функцията на черния дроб. Този орган е свързан с огнения елемент. Той винаги съучаства в огнени болести като инфекции, възпаления, кожни болести, токсични състояния, хепатити, повишена киселинност, язви, кръвоизливи, главоболие и безсъние. Черният дроб е и седалище на огнените емоции като гняв, ревност, амбиция, раздразнителност, арогантност, агресия и жестокост.

Огънят може да е увеличен в организма като цяло или в отделен орган.

Признаците на увеличения огън не се свеждат само до това дали ни е топло или не. Те включват и следните симптоми: зачервено лице, зачервени очи, високо артериално налягане, парещо усещане в ходилата, лош дъх в устата, кръвоизливи, констипация (огънят изсушава течностите), тъмна урина, отбягване на топлината, привличане от студени храни и напитки.

За да противодействате на сезонните влияния и да се адаптирате успешно към летните горещини, е добре

да спазвате някои общи правила

Избирайте прохладните сенки и помещения, близостта с водни басейни, зеленината и вечерните разходки на лунна светлина.

Намалете общото количество храна и увеличете приема на течности.

Избягвайте методите на готвене, които прибавят много огнена енергия към храните като варене под налягане, печене на фурна, дълбоко пържене. За предпочитане са задушаването на пара, краткото печене на скара, само повърхностното запържване. Суровите храни са най-охлаждащи и са за предпочитане, ако не предизвикват газове, болки в корема и констипация.

Особено препоръчителни са кълновете, зелените листни зеленчуци, прясното мляко, айранът, бадемите, слънчогледовите семки и почти всички зеленчуци. Пълнозърнестите храни трябва да бъдат неизменна част от менюто.

Повечето плодове са охлаждащи с изключение на много киселите. За препоръчване са сладките и леко горчиви плодове.

Животинските мазнини не са за предпочитане. Не използвайте рафинирано олио и маргарин. Студено пресованият зехтин е превъзходен за салатите. За готвене по-подходящо е претопеното краве масло - в малко количество. Повечето блюда може да се приготвят без прибавяне на мазнина.

Избягвайте огнените емоции!

Култивирайте неагресивна позиция. Това помага да се преодолее потребността от месо и други агресивни типове храна.

Има редица билки, предимно горчиви, които подобряват функцията на черния дроб, изтичането на жлъчния сок, пречистването на кръвта, премахването на токсините и намаляване на огъня в тялото.

Най-широко използваният горчив тоник в аюрведичната медицина е така наречената катука, picrorhiza kurroa. Тази билка се препоръчва при повишена температура, инфекции, кожни болести, очни възпаления, диабет, затлъстяване, за пречистване на кръвта, като тоник за черния дроб, далака, тънкото черво, за подобряване функцията на жлъчния мехур, пречистване на жлъчните пътища и като лаксатив (вероятно разпознахте многото лица на увеличения огън). Тя се намира в аптечната мрежа под търговското име Хепасейв.

Ако имате желание да предприемете нещо полезно за здравето си в разгара на лятото, придържайте се към описания по-горе хранителен и поведенчески режим и подкрепете ефекта от тях с прием на Хепасейв два пъти по две капсули дневно в продължение поне на две седмици.

Така ще постигнете едно меко очистване на организма, което ще се възнагради с усещане за лекота, чистота и здраве.
 

 

Коментари