Публикация

Рицарите антиоксиданти


През последните години стана ясно, че непрекъснато влошаващата се екологична картина на земята и нездравословният начин на живот са причина за увреждане на човешкото здраве чрез увеличение на т.нар. свободни радикали.

Като мощно, ефективно и безопасно средство за противодействие на тази смъртна опасност се очертават специфична група от вещества, наречени антиоксиданти. Те са с различен химически състав и структура, които противодействат на свободните радикали на кислорода.

При редица патологични процеси и болестни състояния количеството на свободните радикали се увеличава много и те се превръщат в силно токсични продукти, водещи до увреждания на всички структури на клетките и тъканите в човешкото тяло.

Когато постъпват вещества в организма, включително и лекарства, също се образуват множество свободни радикали. Това става и при облъчване с ултравиолетови или гама-лъчи.

Доказано е, че и с напредването на възрастта се повишава количеството на свободните радикали, което ускорява процеса на стареене. Затова приемането на антиоксиданти може да го забави и да намали скоростта на биологичния му ефект.
Съществува и теория за връзката между максималната продължителност на живота, остаряването и рака, като процеси, зависещи от равновесието между свободните радикали и антиоксидантите.

В природата съществуват основно два механизма на антиоксидантна защита от свободните радикали.

Единият е т. н. ендогенен или вътрешен, в който участват различни ензимни системи в клетките и витамини, главно А, С и Е. Вторият е външен или екзогенен, при който с помощта на природни растителни продукти, получавани от белия трън, розмарина, жълтеничето, пикрорива и други, се постига необходимият антиоксидантен ефект. На базата на тези растителни екстракти са създадени лечебни препарати.

Един такъв продукт е Хепасейв. Съдържа стандартизиран екстракт от растението пикрорив. Профилактичният прием на Хепасейв подпомага черния дроб при елиминирането на свободните радикали и токсините и го предпазва от увреждане при употреба на алкохол, медикаменти, след преболедуване от хепатит.

Проучвания, направени през последните години, доказаха, че биологично активните вещества в хранителните продукти намаляват със застрашителни темпове. Съдържанието на витамин А в ябълки, банани, портокали
и пилешко месо се е снижило с близо 70% в сравнение с периода от преди 30 години, а в говеждото месо витаминът е изчезнал напълно. Нивото на калция в магданоза и копъра се е понижило с повече от 50%.
Затова, за поддържане на добро здраве и спиране на процесите на преждевременно стареене, е необходимо да се приемат допълнителни количества витамини, микроелементи и антиоксиданти.

Коментари